Najbolj bizarna hrana po svetu

Pečen morski prašiček na rešetkah žara
Foto: geneward2 iz iStock

Hrana je univerzalni jezik, ki povezuje ljudi po vsem svetu, vendar pa obstajajo jedi, ki lahko sprožijo občutke presenečenja, gnusa in celo nelagodja. Kar je v nekaterih kulturah tradicionalna jed, morda celo specialiteta, namenjena posebnim priložnostim, pri nas brez dvoma velja za »nagravžno«. Poglej si, katere so najbolj bizarne jedi, ki jih strežejo po svetu. Si katero med njimi že poskusil?

5Haggis

Rjav mehuur na kovinskem pladnju
Foto: Pichunter iz iStock

Začnimo z jedjo, ki se že sliši nekoliko neprijetno – haggis. Haggis je tradicionalna škotska jed, narejena iz ovčjih organov, kot so srce, jetra in pljuča, ki so nato zmešani z ovsenimi kosmiči in začimbami. Ta jed se pogosto postreže posebno pijačo, ki jo je običajno treba spiti, da olajša okus haggisa. Čeprav je za nekatere to lahko precej odvratno, pa haggis velja za eno izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi na Škotskem.

4Balut

Oseba v roki drži jajce, v katerem se vidi zarodek ptice

Druga nenavadna jed, ki jo najdemo v Aziji, je balut. Balut je filipinska jed, narejena iz zelo mladih piščančjih zarodkov, ki se kuhajo v lupini jajca. Jed se postreže s soljo, kisom in poprom ter se največkrat poje kar z lupino. Jed je zelo priljubljena v Aziji, vendar jo mnogi ljudje zaradi svojega videza in okusa težko prebavijo.

3Cuy

Pečen morski prašiček na rešetkah žara
Foto: geneward2 iz iStock

Tretja bizarna jed, ki jo najdemo v Južni Ameriki, se imenuje cuy. Gre za jed, ki je narejena iz morskih prašičkov ali zajcev, ki jih spečejo celotne, vključno z glavo, kožo in kostmi. To jed pogosto postrežejo na posebnih priložnostih, kot so poroke ali rojstni dnevi. Čeprav ima jed veliko oboževalcev, se mnogi turisti težko sprijaznijo s tem, da jedo celotno žival. Bi jo ti poskusil?

2Surströmming

Sardine v konzervi
Foto: coco194 iz iStock

Surströmming je jed, ki jo lahko najdemo na severu Evrope. Ta švedska jed je narejena iz fermentiranih sardin in ima izjemno močan vonj po trohnečih organizmih in amonijaku, ki ga lahko zaznaš več metrov stran. Zato se pogosto postreže kar na prostem, največkrat skupaj z narezano čebulo, krompirjem in kruhom. Jed velja za živilo z najbolj neprijetnim vonjem.

1Fugu

Fugu je riba napihovalka, ki je izjemno strupena in lahko povzroči smrt, če ni pripravljena pravilno. Priprava te jedi je zelo zapletena in zahteva licenco, vendar je še vedno priljubljena jed na Japonskem, kjer velja za pravo mojstrovino. Kuharski mojstri morajo na izpitu iz priprave te specialitete pripravljeno ribo tudi pojesti in večkrat se je že zgodilo, da preizkusa niso uspešno prestali, kar so plačali z lastnim življenjem. Na posnetku lahko opazuješ japonskega mojstra pri pripravi ribe fugu:

Fugu | how to prepare the deadly pufferfish as shown by "Uosei" chef Rikizo Okamoto | Tokyo
Prejšnji članekV pomlad in poletje z novo kolekcijo oblačil Royal Robbins
Naslednji članekSouth Park sredi tožbe za 500 milijonov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.