South Park sredi tožbe za 500 milijonov

South Park sredi hude tožbe
South Park sredi hude tožbe Foto: on imdb

Warner Bros. Discovery toži Paramount zaradi domnevne kraje vsebin animirane serije South Park. Pravice za predvajanje teh vsebin naj bi namreč pripadale izključno Warner Bros., kot so poročali že pri Variety. Krovno podjetje HBO Maxa zdaj konkurenco obtožuje sodelovanja med ustvarjalci South Parka in Paramountovim hčerinskim podjetjem MTV s ciljem pridobiti čimveč gledalcev za Paramount Plus.

Kraja vsebin v vrednosti 1,6 milijona dolarjev

Pri Warner Bros. trdijo, da so leta 2019 plačali okrog 1,6 milijonov dolarjev za vsako od preko 300 epizod, za katere so pri South Park Digital Studios (skupni projekt Paramounta in ustvarjalcev South Parka Treya Parkerja in Matta Stonea) izdali licence. Paramount obtožujejo, da so SPDS napeljali h kršenju pogodbe.

Niso dobili tistega, za kar so plačali

S pogodbo naj bi bila cela serija, vključno s 30 novimi epizodami 24., 25. in 26. epizode, dostopna na HBO Max do junija 2025. Opeharjeni Warner Bros. Discovery očita SPDS, da so jim dodatno računali za 50-minutni Pandemic Special in da niso prispevali obljubljenih 10 novih epizod za vsako sezono.

Dogovori med ustvarjalci South Parka in Paramountom, Warner Bros. Discovery izvisel

V tožbi problematizirajo tudi 900-milijonsko pogodbo med ustvarjalci South Parka in Paramountom avgusta leta 2021, kar je nekaj mesecev po ustanovitvi Paramount Plusa. Del te pogodbe so namreč izključne pravice za predvajanje serije, ki bodo po izteku pogodbe s HBO Maxom pripadle platformi Paramount Plus.

South Park sredi hude tožbe
Foto: on imdb

Warner Bros. South Parku in Paramountu očitajo podlo igro

V letih 2021 in 2022 je na Paramount Plus izšlo nekaj eksluzivnih epizod South Parka: South Park: Post Covid, South Park: Post Covid: The Return of Covid in South Park: The Streaming Wars, prvi in drugi del. Pri Warner Bros. so mnenja, da so se pogodbenim dolžnostim izognili z ubeseditvenimi triki. Nove vsebine naj bi namenoma kategorizirali kot ‘filme’ in ‘dogodke’.

Paramount zanika obtožbe

Njihov predstavnik je za Variety povedal, da so »trditve neutemeljene«. Hkrati je vrnil udarec Warner Bros. Discovery z izjavo, da niso plačevali pristojbin za licence za epizode, ki so že na HBO Max.

South Park za HBO Max ključen

HBO, HBO Max in Discovery Plus so v zadnjem četrtletju pridobili 1,1 milijon novih naročnikov. Po drugi strani jih je doletela izguba v znesku 2,1 milijarde dolarjev. South Park so označili za jedrno komponento svoje ponudbe pretočno predvajanih vsebin. Serija naj bi pripomogla k pridobivanju novih naročnikov, tako pa lahko zvišujejo naročnine in pritegnejo oglaševalce, so še navedli. Warner Bros. Discovery zato zdaj toži Paramount, SPDS in MTV. Obtoženci naj bi prekršili pogodbo v vrednosti 500 milijonov dolarjev.

south park

VIRThe Verge
Prejšnji članekNajbolj bizarna hrana po svetu
Naslednji članekPrvo stikalo narejeno iz ene same molekule

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.