Najstnik slep zaradi junk fooda

Prav si prebral. V Veliki Britaniji je najstnik, ki je leta jedel samo junk hrano, oslepel. Ni se zgodilo kar čez noč, ampak je trajalo par let. Zdravniki so namreč ugotovili, da slaba prehrana lahko škoduje živčnemu sistemu.

Najstnik v Angliji je že pri 14 letih svojemu osebnemu zdravniku tožil, da je zelo utrujen. Zdravnik je nato ugotovil, da ima obliko anemije in predpisal injekcije z vitaminom B12 ter nasvet za spremembo diete. Leto kasneje najstnik ni več dobro slišal, potem se mu je poslabšal še vid.

Končno je priznal, da se že leta prehranjuje zgolj in samo s hitro hrano. Njegov jedilnik je bil sestavljen iz ocvrtega krompirčka, čipsa, belega kruha, šunke in klobasic. Imel je normalno težo, ni pil in kadil, ampak ker je jedel samo junk food, njegovo telo ni dobilo dovolj hranilnih snovi.

Najstnik daje kečap in majonezo na ocvrti krompirček
Ocvrti krompirček je bil na njegovem meniju skoraj vsak dan.

Zdravniki so ugotovili, da ima redko obliko prehranskih motenj, ki se v razvitem svetu redko pojavlja. Nekako se pričakuje od nas, da pojemo (ali se vsaj trudimo pojesti) tistih pet kosov sadja in zelenjave na dan.

Najstnik je nato dobil za zdravljenje prehranska dopolnila, napotili pa so ga tudi k psihologu. Pri takih boleznih je namreč najboljša izbira zdravljenja kognitivno-vedenjska terapija. Njegov vid se je stabiliziral, povrnil pa se ne bo nikoli.

Zato res pazi, kaj ješ – brokoli ti mogoče ni všeč, je pa dober zate. Saj nočeš tudi ti oslepeti, kajne?

Slep sem
Hitro hrano raje jej le občasno.

Urednica revije Študent

VIRArs Technica
Prejšnji članekZeleno, ki te ljubim zeleno: vse o matcha prahu
Naslednji članekKam še zadnjič pred faksom na počitnice?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.