Preizkusili smo nov trend: užitne žuželke

Žuželke na pladnju

Število ljudi na planetu bo do sredine stoletja preseglo devet milijard, s tem pa se bodo potrebe po hrani povečale za 50 odstotkov. Kako bo mogoče te potrebe zagotoviti, ko pa imamo le omejeno površino kmetijskih zemljišč? Problem nastane tudi pri industrijski reji živali, ki je postala vse bolj nevzdržna za okolje, vseeno pa meso v prehrani predstavlja pomemben vir beljakovin. Rešitev za naštete probleme bi lahko predstavljajo uživanje žuželk.

Uživanje žuželk ni novost

Kulture po vsem svetu že tisočletja uvrščajo žuželke v svojo prehrano. Ocenjuje se, da dandanes približno 2000 vrst žuželk v svoji redni prehrani uživa približno 2 milijardi ljudi na svetu.

V nekaterih delih sveta je nabiranje ličink, jajčec, bub ali odraslih žuželk za uživanje povsem običajno. Med najbolj priljubljenimi užitnimi žuželkami na svetu so hrošči in ličinke hroščev, ose in ličinke os, kobilice ter metulji.

Danes se zahodni svet izogiba žuželkam kot viru hrane, globalne prehranske trende in trge pa na splošno oblikujejo zahodni okusi. Obstajajo različne teorije o tem, zakaj ljudje iz zahodnih kultur tako pogosto občutijo odpor do uživanja žuželk. Ena od zgodovinskih teorij ima korenine v ledeni dobi. Zaradi hladnega podnebja v Evropi ni bilo veliko vrst užitnih žuželk, poleg tega je pa je bilo teh nekaj užitnih žuželk zelo majhnih, zato jih ni bilo vredno loviti. Zato niti evropske kulture niti evropski naseljenci v Severni Ameriki niso razvili kulinarične tradicije, ki bi vključevala hrošče kot vir beljakovin.

Zakaj uživati žuželke?

Veliko vrst žuželk predstavlja vir beljakovin, vendar poleg beljakovin vsebujejo tudi vlaknine, zdrave maščobe, vitamine in minerale. Črički na primer vsebujejo železo, kalcij, vitamin B12, omega-3 maščobne kisline, poleg tega pa so polnovreden vir beljakovin. To pomeni, da vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne more proizvajati samo in jih mora dobiti iz hrane. S tega vidika so celo boljša izbira kot nepopolni viri beljakovin, na primer nekatere beljakovine rastlinskega izvora.

Testenine iz moke iz čričkov

Če ti ocvrti ali kuhani črički ne vzbujajo apetita, te žuželke že obstajajo v drugih oblikah. Kupiš lahko moko iz čričkov, ki je polna beljakovin in drugih, zgoraj navedenih hranil. Iz te moke izdelujejo tudi beljakovinske ploščice in testenine, katerih okus naj bi bil zelo podoben običajnim testeninam. Moko iz čričkov je mogoče uživati tudi v palačinkah ali smutijih.

Žuželke in okolje

Žuželke živijo v temi in gneča jih ne moti, zato bi jih bilo mogoče gojiti v industrijskem obsegu, posledice za okolje pa bi bile minimalne. Za razliko od velikih prašičjih in govejih farm, bi farme žuželk ustvarjale manj odpadkov oziroma gnoja.

Junior novinar

VIRNYC Food Policy
Prejšnji članekŠtudiraš na Univerzi na Primorskem? Zaprosi za štipendijo!
Naslednji članek5 najbolj bizarnih superjunakov

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.