Razkrita velika skrivnost wasabija! Zakaj wasabi, ki ga dobiš pri sušiju, ni pravi?

A plate of Japanese horseradish or wasabi on a wooden table
Foto: Wirestock iz iStock

Pri nas se z wasabijem ali japonskim hrenom ponavadi prvič seznanimo v japonski restavraciji, kjer ga postrežejo kot dodatek k sušiju. Je ostrega in nekoliko pekočega okusa – kot gorčica, le da te malo bolj požgečka v nosu. A zakaj je malo verjetno, da si zadnjič, ko si šel na suši, dejansko jedel wasabi?

Wasabiju pravimo »japonski hren«, Japonci pa hrenu »zahodni wasabi«

Fresh wasabi sold in the Japanese market
Foto: behindlens on iStock

Rastlino vrste Wasabia japonica še najlažje primerjamo z našim navadnim hrenom (Armoracia rusticana), tako po izgledu in okusu kot načinu priprave. Užitni del je korenina, ki se jo kot pri navadnem hrenu nastrga in postreže kot dodatek k jedi. Vsebuje glukozinolate, žveplove spojine prijetnega vonja, ki povzročajo solzenje.

Med strganjem – ali rezanjem, mletjem žvečenjem, ko je poškodovana struktura celice – se sprosti encim mirozinaza. Pod njegovim vplivom poteka hidroliza glukozinolatov, stranski produkt pri tem pa so izotiocianati, ki so odgovorni za wasabijevo značilno ostrino. Okus je odvisen tudi od tega, kako na drobno je nastrgan.

Je zelo zdrav, zelo drag in manj praktičen za uporabo v restavracijah kot nadomestki

Bowls with swirl of wasabi paste and pickled ginger on grey table, closeup
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Wasabijev močen okus in ostrina zbledita največ 15 minut po tem, ko je bil nastrgan. V prestižnih restavracijah ga zato nastrgajo tik preden postrežejo jed in v ravno pravi količini. Wasabi je naravni antibiotik, ki deluje proti vnetjem in ima močan antibakterijski učinek. Preprečuje zastrupitev s hrano, kar ni nepomembno za dodatek, ki se ga velikokrat je s surovimi ribami. Žal je znan tudi po tem, da ga je izredno težko gojiti, zato izven Japonske ni vedno na razpolago, vsaj ne po spodobni ceni. V kulinariki se namesto njega uporablja wasabi pasta, ki vsebuje navadni hren, wasabi v prahu in barvila – tako je vsebnost pravega wasabija v pasti največ nekaj odstotkov. A za razliko od pravega wasabija, je umetni približek lahko pripravljen dan prej, pa bo naslednji dan še vedno pekoč.

Pri uporabi nadomestkov je presenetljivo malo transparentnosti

Japanese food assortment on dark background. Traditional food concept. Dishes and appetizers of indeed cuisine.
Foto: bit245 iz iStock

Če v restavraciji naročiš suši, je možno, da bo na meniju poleg jedi pisalo, da je wasabi vključen kot priloga. Da tisto, kar dobiš, ni wasabi, ne bo pojasnjeno. Podobno je z wasabijevo pasto, ki jo kupiš v trgovini. Z embalaže se, če ne bereš sestavin, ne da razbrati, da je v izdelku več navadnega hrena in kvečjemu sled japonskega v prahu. Za primer, wasabi pasta znamke Shan ‘shi, ki jo dobiš v Sparu, vsebuje: sorbitol, hren 17,00 %, laktozo, sojino olje, hren v prahu 9,50 %, vodo, sol, wasabi v prahu 1,00 %, gorčično olje, kurkumo v prahu, sredstvo za kisanje: citronska kislina, sredstvo za zgoščevanje: ksantan, barvilo: brilijantno modra fcf tartrazin.

Kako veš, da ješ pravi wasabi?

The seasoning is required for sushi
Foto: dreamnikon iz iStock

Kot prvo bo nastrgan, tik preden bo jed postrežena, da se ohrani svežina. Če ima wasabi gladko teksturo paste, to ni to. Pogosta praksa je, da šef kuhinje sam dozira wasabi k posameznim kosom sušija. Pekoč občutek, ki sledi zaužitju, bo pri pravem wasabiju zbledel hitreje, kot pri umetnem. Lahko se ti je kdaj zgodilo, da si si wasabi paste odmeril toliko, da si suši komaj okusil, zraven pa jokal od razbolelih sinusov. S pravim wasabijem je to manj verjetno, malo ostrine naj bi ribo le dopolnjevalo.

Vsaj za ingver, ki je poleg wasabija standardni dodatek k sušiju, ti ni treba skrbeti. Ta je pravi.

Prejšnji članekMorska volna Royal Robbins tudi letos v toplih puloverjih
Naslednji članekIbsenovi Strahovi: Velika polomija, ki nas še vedno straši

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.