Recepti za najboljše božične piškote

Božični piškoti.

Približuje se najlepši in najbolj čaroben čas v letu, božični čas. Ko enkrat zadiši po božičnih piškotih, vemo, da so prazniki tik pred vrati. Zate imamo pripravljenih nekaj nepogrešljivih receptov piškotov, ki bodo v tvojem domu pričarali popoln božični duh.

Piškoti z marmelado

Piškoti z marmelado so klasika, zato letošnje praznike na tvoji mizi ne smejo manjkati! Za 20-25 kosov potrebuješ:

  • 3 trdo kuhane rumenjake
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 120 g masla
  • 250 g moke

Za nadev:

  • 100 g ribezove (ali katere druge) marmelade
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Rumenjake pretlači ter jih zmešaj s sladkorjem in maslom. Dodaj presejano moko in zgneti mehko ter voljno testo. Nato ga za približno eno uro postavi v hladilnik.
  2. Testo razvaljaj približno 3 mm debelo in iz testa z modelčki izreži oblike po želji (rožice, zvezdice …). Polovici v sredini izreži še majhen krog jih razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko.
  3. Piškote peci približno 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Ko so pečeni, jih postavi na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.
  4. Piškote brez lukenj premaži z marmelado in nanje postavi tiste z luknjami. Nato nanje potresi še sladkor v prahu.

Čokoladni razpokančki

Zanje potrebuješ:

  • 85 g kakava v prahu
  • 120 ml olja
  • 400 g kristalnega sladkorja
  • 4 jajca
  • 2 čajni žlički vanilijeve esence
  • 250 g moke
  • polovico vrečke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Najprej zmešaj kakav, olje in sladkor. Nato postopoma dodajaj jajca.
  2. Posebej si pripravi moko, v katero primešaj pecilni prašek in sol. To stresi v čokoladno zmes in z mešalcem na najnižji stopnji vse skupaj dobro pregneti.
  3. Posodo pokrij in jo postavi v hladilnik, kjer naj počiva 4 ure. Po počivanju oblikuj iz testa za lešnik velike kroglice in jih povaljaj v sladkorju v prahu. Nato pa jih za 12 minut položi v ogreto pečico na 180 stopinj. Ko jih boš vzel iz pečice, bodo čokoladni razpokančki še mehki, strdili pa se bodo na zraku med ohlajevanjem.

Medenjaki

Za medenjake obstaja cela paleta različnih receptov. Sam lahko uporabiš začimbe po svojem okusu in pripraviš bolj suhe ali bolj sočne medenjake. Za popestritev jim lahko dodaš tudi oreščke, sadje ali čokolado, ni pa potrebno. Mi smo ti pripravili recept za zelo mehke, dišeče in okusne medenjake.

Za 20-25 kosov potrebuješ:

• 160 g medu

  • približno 4 žlice mleka
  • 1 rumenjak
  • 100 g drobno mletega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1–2 žlici začimb za medenjake
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 500 g moke
  • mleko
  • olupljene mandlje

Priprava:

  1. Medu dodaj eno žlico vode in ga stopi. Kozico odstavi s kuhalne površine, ko se med malce ohladi, mu dodaj tri žlice mleka, rumenjak, obe vrsti sladkorja in začimbe za medenjake.
  2. Sodo bikarbono stopi v 1 žlici mleka in jo primešaj medeni mešanici.
  3. Moko presej. Dodaj ji medeno mešanico in zgneti voljno testo. Zavij ga v prozorno folijo in ga čez noč postavi v hladilnik.
  4. Testo tanko razvaljaj in izreži različne oblike. Piškote porazdeli po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih okrasi z mandlji. Približno 15 minut jih peci v pečici, segreti na 180 stopinj.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.