Raziskovanje Vietnama in Laosa – 1. del

Veliko motoristov na cesti v Vietnamu
Motoristi v Ho Chi Minh-u

S prijateljico sva popotovanje po Vietnamu, ki ima skoraj 95 milijonov prebivalcev, začeli v največjem mestu na jugu države. Ho Chi Minh City oz. Saigon je veliko, glasno in kaotično mesto, kjer je že prečkanje ceste svojevrsten podvig. Vietnam namreč velja za kraljestvo motorjev, ki prebivalcem predstavljajo glavno prevozno sredstvo. Mesto ima veliko tržnic, zelenih parkov in prijetnih manjših lokalov, kjer strežejo sladko vietnamsko kavo. Najbolj se spominjam enodnevnega izleta v Cu Chi Tunnels, v katerih so se med vojno skrivali vietnamski vojaki. Predori so dolgi več kot 250 km in se raztezajo vse do Kambodže. Približno 20 metrov tunela smo sklonjeni in v počepu tudi sami prehodili.

Pogradi namesto sedežev v Vietnamskem avtobusu.
Spalni avtobus

Pot sva s spalnim avtobusom, ki ima namesto sedežev kar postelje, nadaljevali v obmorski Mui Ne. Tam sva si na White Sand Dunes ogledali sončni vzhod, se bosi sprehodili po Fairy Streamu, ogledali ribiško vasico in iz Red Sand Dunes občudovali razgled na morje.

Naslednja destinacija je bilo mesto Da Lat, kjer sva za razliko od prejšnjih dni morali zvečer obleči debelo jopico. Majhno in ljubko mestece omogoča dolge  sprehode ob jezeru in ogled različnih tržnic, posebne hiše imenovane Crayz House in pagode Linh Phuoc, kjer sva se sprehodili po podzemnem peklu.

Na polici sta na krožnniku dva vietnamska sendviča, zraven pa dve steklenici piva
Banh My

Z nočnim avtobusom sva pot nadaljevali v ekstremno vroč Hoi An, ki je eno izmed najbolj poznanih in turističnih mest v Vietnamu. Ko se stemni, se prižge več sto lantern, ki krasijo mesto in ustvarjajo nežno, umirjeno in romantično vzdušje. Hoi An, kjer sva jedli najboljši tipični vietnamski sendvič Banh My, je tudi mesto krojačev, saj si lahko na vsakem vogalu po zelo ugodni ceni narediš obleko po meri.

 

Razgled iz hriba na morje. Na vrhu je nebo z nekaj oblaki.
Hai Van Pass

 

Iz Hoi An-a sva se z motorjem odpravili v Hue. Uspešno sva opravili tako imenovan TOP GEAR motorcycle challenge, kjer sva prevozili Hai Van Pass. Ta cesta velja za eno izmed najlepših obmorskih poti na svetu.

Preden sva za dva tedna odšli v sosednji Laos, pa sva obiskali še Phong Nha. Tam sva prvi dan okolico raziskovali s kolesi in obiskali tudi Duck Farm, kjer lahko vsak obiskovalev gosko (ja, v bistvu niso race) prime in vrže v ribnik. Tista goska, ki poleti najdlje, bo svojemu metalcu uresničila željo. Čudovito manjše mestece, ki leži med visokimi hribi, pa omogoča predvsem raziskovanje raznolikih jam in nacionalnega parka.

Zgodba tu še ni zaključena, za nadaljevanje počakaj na drugi del najinega potovanja! 🙂

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.