Naredi si sam: svetlobno okraševanje

December je čas praznikov, obdarovanja, božičnih piškotkov in kuhanega vina. Toda za pravi praznični čar so nujno potrebne božične lučke. Poglejmo, kako lahko pričaraš pravljično atmosfero s študentskim budžetom.

Lučke zamenjaj s trakovi LED

Božične lučke posamično niso drage, toda če želiš okrasiti več kot eno majhno smreko in potrebuješ daljše dolžine in več paketov, se cene hitro seštejejo. Večja težava pa je v tem, da so narejene specifično za obešanje na smreko, kar oteži alternativne načine uporabe. Zato premisli raje o trakovih LED, ki jih lahko preprosto nalepiš po stenah, oknih, okovih vrat, pultih, mizah in vseh možnih površinah. Cenovno so ugodnejši pri daljših dimenzijah, omogočajo pa dosti več kot lučke za na smreko. Na voljo so v RGB verziji z daljincem, ki omogoča izbiro vseh barv in številne vzorce utripanja, prelivanja in »dihanja«. Dražje modele lahko upravljaš z aplikacijo na telefonu, obstajajo pa tudi modeli, ki jih lahko priklopiš na ozvočenje, da utripajo v ritmu s glasbo. Za še boljšo atmosfero jih nalepi tako, da ne bodo vidne sijalke direktno, temveč le njihov odsev od sten (npr. na zadnjo stran mize, monitorja ipd.). Trakovi LED so energijsko varčni in ni strahu pred pregrevanjem in vžigom. Če jih nameravaš uporabiti tudi zunaj, pa posezi po vodoodporni varianti.

Božične lučke uporabi na nenavadne načine

Svetleče ledene kepe
Svetleče ledene kepe popestrijo zunanjost.

Lučke tradicionalno obešamo na novoletno smreko, toda prav nikjer ne piše, da sodijo samo tja. Številni jih nalepijo na stene, kjer iz njih črkujejo svoje ime. Še lepše pa so, če jih prilepiš na strop, da ustvariš zvezdnato nebo, ali pa pustiš krajše konce viseti s stropa, da ustvariš videz svetlečih snežink. Če imajo lučke hladne LED sijalke, jih lahko skriješ tudi za zavese. Če so povrh vsega še vodoodporne, pa lahko iz njih izdelaš svetleče ledene kepe. Za to potrebuješ le vodne balone in malo barvnih črnil za še lepši izgled. Balone napolni z vodo, dodaj nekaj kapljic črnil in jih nesi v zamrzovalno skrinjo. Ko zamrznejo, odstrani balon in jih nesi ven. V snegu izdolbi jamice, vanje položi lučke, čez pa preprosto položi ledene krogle. Naprednejši postopek pa je, da jih iz skrinje vzameš, preden zamrznejo v celoti, odrežeš spodnji del balona, tam narediš luknjo in spustiš ven notranji del tekočine. Nato jih daš nazaj v skrinjo, da dobro zamrznejo. Tako lahko lučko potisneš v samo kepo. Balone lahko zamenjaš tudi z manjšimi plastičnimi ali debelejšimi steklenimi kozarci.

Tudi svečke so lepe

Če nimaš denarja za lučke, kupi paket čajnih svečk. Za paket stotih boš odštel 3 evre. Nato pa združi varnost z dekoracijo. Svečke položi v različne negoreče elemente: kozarce, pepelnik, prazen lonec za rožo, pločevinaste posode od bonbonov in kave … Za korak več napolni te kozarce še s kamenjem, rižem, frnikolami, nakitom in ustvari dekorativni terarij. Čajna svečka lahko tudi plava na vodi. Ali pa iz papirja izreži vzorec in ga nalepi na zunanjo stran kozarca. Migetajoč plamen sveče bo poskrbel za pravljične premike senc na stenah. Za popestritev okrasi kozarce še z lakom za nohte, bleščicami, pentljami in trakovi.

Čajne svečke v okrašenih kozarcih
Izrazi svojo kreativnost s čajnimi svečkami.

Glavni urednik

Prejšnji članekRaziskovanje Vietnama in Laosa – 1. del
Naslednji članekRaziskovanje Vietnama in Laosa – 2. del

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.