Raziskovanje Vietnama in Laosa – 2. del

Pot iz Vietnama v Laos je bila dolga in naporna. Na spalnem avtobusu sva bili edini turistki in nihče od potnikov ali šoferjev ni govoril angleško. Ko smo prispeli na mejo, so naju z glasnim »You, go!« usmerili dol z avtobusa. Po približno kilometru hoje, sva prispeli na mejo in uredili vse potrebno za vizo, potem pa nadaljevali še 15 urno pot do glavnega mesta Laosa. Iz Vientiana sva se takoj odpravili v Vang Vieng.

Vang Vieng je manjše mesto, ki ga obdaja čudovita narava. Najine dni sva tako izkoristili za kolesarjenje, ogled manjšega slapa, obisk modre lagune, raziskovanje vasic in vzpon na dih jemajočo razgledno točko. Navdušeni sva bili nad barom, ki 24 ur na dan predvaja serijo Friends.

S kombijem sva se naprej odpravili v Luang Prabang. Prvi dan sva obiskali šolo Big Brother Mouse, ki jo je ustanovil Američan. Opazil je, da prebivalci Laosa ne berejo, zato je najprej zanje napisal nekaj knjig, kasneje pa še ustanovil šolo. Na šoli smo mladim pomagali pri učenju angleščine. Obiskali sva tudi tečaj tradicionalnega ročnega pletenja. Z drugimi popotniki smo se z motorji odpravili do bližnjega slapu Kuang Si in si na poti ogledalo Buffalo Farm. V mestu sva si ob sončnem vzhodu ogledali tradicionalni shod monkov, ko jim prebivalci mesta v posebnem obredu darujejo hrano.

Pot v severni Nong Khiew je bila zelo zanimiva, saj smo zaradi sesedlega mostu morali del poti prehoditi. Manjše mestece se skriva v dolini obdani z visokimi hribi. V upanju na ogled sončnega vzhoda, smo se zgodaj zjutraj odpravili na razgledno točno, a zaradi goste megle vzhoda nismo videli. Zvečer smo vajo ponovili in še enkrat opravili na vrh hriba in opazovali sončni zahod. Ponoči smo na jasnem nebu videli več tisoč zvezd!

Z majhno leseno ladjico smo se za eno noč odpravili v vasico Phong Ngoy in uživali v raziskovanju okolice in pogovorih z našima gostiteljema. Pot v Muang Khua, ki smo jo zopet preživeli na ladjici, je bila dolga 6 ur. Nabito polna ladjica z domačini in paketi hrane, je služila kot prevoz domačinov v njihov dom, odročne vasi sredi džungle. V mestu smo poiskali sobo za prenočišče in se naslednji dan zgodaj zjutraj odpravili nazaj v severni Vietnam.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.