Testenine na sto in en način

Spaghetti alla puttanesca - italian pasta dish with tomatoes, black olives, capers, anchovies and basi
Foto: Elena_Danileiko iz iStock

V času študija velikokrat pozabljamo na zdrav obrok. Ne vzamemo si časa, da bi v miru pojedli, kaj šele, da bi si sami pripravili zdrav obrok.
Če pa si že pripravimo kosilo doma, pa ponavadi skuhamo testenine in zraven pogrejemo omako iz konzerve. Že res, da je obrok pripravljen doma, ampak ni pomemben le zdrav obrok, temveč tudi raznolika prehrana.

Nekaj nasvetov in receptov za pripravo obroka doma:

Testenine:
s paradižnikovo omako: paradižnikovi omaki iz tetrapaka dodate dva topljena sirčka ali 2 žlici kisle smetane in nekaj začimb. Vse skupaj naj dobro prevre, nato pa prelijte z omako za testenine;
s smetanovo omako: na maščobi prepražite čebulo in žličko moke, dodajte sladko smetano in topljen sir;
s tuno: na olju iz konzerve tune prepražite majhno čebulo, dodajte tunino, vmešajte 1 kislo smetano in pustite, da prevre;
s sirom: približno 1,5 dl mleka in 4-5 kock topljenega sira počasi segrevate, da se sir raztopi.

Zavitek s šunko: listnato testo razvaljajte na debelino 3 mm. Kislo smetano zmešajte z rumenjakom in jajcem ter narežite šunko na kocke. Kuhan krompir olupite in ga na drobno naribajte. Dve tretjini testa premažite s smetano in jajcem, potresite s šunko in krompirjem ter začinite. Nato testo zvijte in ga pecite na 210 °C.

Panirane bučke: bučke narežite po dolžini in jih posolite. Potem pa klasično kot pri paniranih zrezkih: moka, jajce in drobtine ter bučke ocvrite. Zraven zelo prija tatarska omaka.

Smetanovi štruklji: 2 dcl kisle smetane, 2 jajci in 12 žlic ostre moke zmešajte z mešalnikom, nato pa z žlico režite štruklje ter ji dajajte v slan krop. Kuhajte cca 15 min ter jih zabelite z drobtinami.

Enolončnica s hrenovkami: olupite krompir in ga narežite na drobne kocke. Nato pripravite še ostalo zelenjavo: grah, korenje, čebulo. Na olju prepražite čebulo in dodajte krompirjeve kocke, katerim sledi še ostala zelenjava. Vse skupaj prepražite in zalijte z vodo. Dodajte jušno govejo kocko in kuhajte približno 30 min. V tem času narežite hrenovke in jih dodajte v juho. Na koncu pa lahko dodate še kislo smetano.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.