TOP 10 kraft kavarn v Ljubljani, ki navdušujejo kavoljubce

Najboljše specialne kavarne v Ljubljani
Najboljše specialne kavarne v Ljubljani Foto: emicristea on iStock

Specialitete so prisotne tudi v svetu kave in Ljubljana jih ima kar nekaj. Seznam ljubljanskih speciality coffee shopov se ves čas povečuje, in še nikoli ni bilo boljšega časa za ljubitelje kofeina v prestolnici. Mednarodno priznan vodič je sestavil seznam 10 najboljših special kavarn v Ljubljani, ki vabijo vse kavoljubce in tiste, ki si to želijo postati.

Inovativnost in izobraževanje sta najpomembnejši! To so najboljše kraft kavarne v Ljubljani leta 2023, razporejene pa so po abecednem vrstnem redu.

10Cafetino

Cafetino Ljubljana
Cafetino Ljubljana Foto: on cafetino

Verjetno edina kavarna v mestu, ki v New Yorku ne bi bila videti na mestu, kjer bi našli kavo iz pravične trgovine in predvsem craft gin. “Naša prijetna kavarna se nahaja v starem mestnem jedru Ljubljane na Starem trgu 5. Pridite in poskusite kavo v pravem ambientu,” so zapisali.

9Čokl

Cup of cafe' latte with coffee beans and cinnamon sticks
Foto: yktr iz iStock

Oboževalci kave, to so vaša nebesa. Naroči kavo tukaj in morda boš dobil še predavanje o izvoru zrn, ki so bila uporabljena za pripravo kave. Pri Čoklu ponujajo ljubiteljem kave široko izbiro kavnih napitkov z različnih koncev sveta. Poseben poudarek posvečajo njeni svežini, zato nepraženo kavo iz pravične trgovine sami spražijo in jo pripravijo gostom na različne načine, kot so cold brew, chemex ali aeropress.

8Črno zrno

Črno zrno kavarna
Črno zrno kavarna Foto: on črnozrno

Fantastičen espresso bar, kjer strežejo specialitete kolumbijske kave, kuhane do popolnosti, ter mlečne kave, posebne zvarke in jedi za s seboj. Kavarna Črno zrno se nahaja v centru Ljubljane, v stavbi z več kot 300 letno tradicijo na Gornjem trgu. Prijeten kavarniški ambient za odkrivanje najrazličnejših okusov in stopenj praženja kave.

7Kavarna Natura

Kavarna Natura Ljubljana
Kavarna Natura Ljubljana Foto: on kavarnanatura

Kavarna Natura je oaza sproščujoče tišine in miru, ki jo je vredno poiskati ljubiteljem kakovostne kave. V mirnem predelu mesta Ljubljane v Zeleni jami, na Središki 10, razvijajo in spodbujajo kulturo poznavanja, priprave in uživanja kave. V hiši kave je poleg kavarne tudi mlevnica kave. Kavo, ki jo okušaš v kavarni lahko kupiš tudi za domov ali za darilo.

6Moderna

Kavarna Moderna
Kavarna Moderna Foto: on moderna

Velika, sodobna kavarna znotraj Muzeja moderne umetnosti, ki streže odlično kavo in jo obiskujejo številni zanimivi lokalni umetniki. Kavarna Moderna je svoje poslanstvo izboljševanje kvalitete kave začela leta 2015. S svojo prisotnostjo že več kot pet let trudimo dvigati nivo kavne kulture. Z leti so stopili še v svet craft koktejlov- tako kavnih klasik kot tudi signature kojktejlov.

5Mariposa Coffee Roasters

Mariposa Coffee Roasters v Ljubljani
Mariposa Coffee Roasters v Ljubljani Foto: on mariposa

Odlična majhna kavarna, ki streže kakovostno kavo in nekaj dodatkov. “Leta 2020 smo pričpeli z lastno pražarno kave pod imenom Mariposa Coffee Roasters, kjer ponujamo sezonsko kavo najvišje kakovosti v razredu specialty coffee in zdaj naše izkušnje z veseljem delimo tudi z drugimi,” pravijo na svoji spletni strani. Njihovo specialty kavo najdeš širom Ljubljane.

4R & B Cafe Roasters

R & B Cafe Roasters
R & B Cafe Roasters Foto: on rbcafe

Strokovni pražarji v R & B Cafeju izberejo samo najboljša zrna z vsega sveta, da vam prinesejo vrhunsko izbiro specialty kave. Na Slovenski cesti 47 najdeš za mnoge najboljšo kraft kavarno v Ljubljani.

3Stow Specialty Cofee Shop

Stow Coffe Roasters
Stow Coffe Roasters Foto: on stow

Ta čudovita kavarna, ki vodi slovensko kavno revolucijo, streže nekaj najboljših kav v mestu in vodi tudi kavno akademijo. “Pražarna STOW od rojstva daljnega leta 2015 in naša zavzetost za spremembo kulture pitja kave predstavljata drugačen način ponudbe kave na trgu. Ročno obrane kave kupujemo neposredno od kmetov in kooperativ manjših farmerjev. Kavo tretiramo, kot sezonski sadež zato jo tako tudi pražimo, da iz nje dobimo edinstvene okuse,” pravijo pri Stow. Najdeš jo v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana, akademijo in pražarno pa na drugih lokacijah.

2TOZD

TOZD Ljubljana
TOZD Ljubljana Foto: on tozd

Originalna fotografija na stenah, številna kolesa s fiksno prestavo in bar, oblikovan tako, da spominja na kuhinjski pult. Na novi lokaciji – Cankarjeva 8 – te vabi od junija, a nič drugače kot prej.

1Tri Marije

Tri Marije Coffee
Tri Marije Coffee Foto: on trimarije

Ta ljubek mali kombi se trenutno nahaja… nekje v Ljubljani in Sloveniji, morda pa si ga opazili tudi na glasbenih festivalih in drugih dogodkih. Če ga vidiš, toplo priporočamo, da se oglasiš pri njih.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPasti pri nakupu interaktivnih zaslonov in kako jih opaziti
Naslednji članekOcena filma: Ruby, najstniški kraken
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.