Ocena filma: Ruby, najstniški kraken

Ruby, najstniški kraken
Ruby, najstniški kraken Foto: on teenagekraken

Ruby, najstniški kraken je nov animirani film studia DreamWorks. Slednji nam je v preteklosti prinesel izjemne filme, kot so Shrek, Kako izuriti svojega zmaja in Kung Fu Panda. Prinesel pa nam je tudi filme Mali šef, Krudovi in Troli. Ravno sem nekam pa se uvršča tudi film, ki na veliko načinov spominja na svojega Pixarjevega sorodnika iz leta 2022.

Ruby, najstniški kraken je film o sprejemanju samega sebe

Ruby, najstniški kraken se na podoben način kot Jaz, rdeča panda (Turning Red, 2022) ukvarja z najstniškim življenjem, le da punco, ki se spremeni v veliko rdečo pando zamenja kraken, ki se spremeni v še večjo obliko sebe. Gre za eno tistih risank oziroma animiranih filmov, kjer ni mogoče reči nič drugega kot to da je narejen za najmlajše ali vsaj mlajšo publiko. Če smo lahko v nekaterih filmih omenjenega studia uživali tudi starejši – kaj uživali, prav navduševali – tokrat ne bo tako.

Ruby skuša živeti normalno najstniško življenje
Ruby skuša živeti normalno najstniško življenje Foto: on teenagekraken

Najstnica Ruby Škrgar si želi biti običajna gimnazijka, a se večino svojega časa počuti nevidno. Tudi ko se bi želel film ukvarjati z njenim modrim videzom, se ponudi odgovor, da je pač kanadčanka. Tu gre za jasen drobižek za ameriško občinstvo, ki se v slovenskem prevodu žal v celoti izgubi, znotraj filma pa je že sam po sebi popoln nesmisel. Mama ji prepoveduje stik z vodo že od malih nog, Ruby pa se želi v obmorskem mestu na vse pretege udeležiti zaključnega plesa, ki bo na ladji. Če si prebral naslov, si ugotovil, da je Ruby pravzaprav kraken, kar se zgodi, če se dotakne vode. Ko mora rešiti svojo simptaijo iz vode, jo čaka pot odkrivanja in spoznavanja sebe, svoje družine in mesta v svetu.

Je DreamWork zaradi Pixarja spremenil film, ki bi bil dejansko zanimiv?

Ruby, najstniški kraken je na veliko načinov podoben Pixarjevemu Jaz, rdeči panda
Ruby, najstniški kraken je na veliko načinov podoben Pixarjevemu Jaz, rdeči panda Foto: on teenagekraken

Resda je sporočilo filma jasno, sprejmi se in imej se rad takega kot si. Kot že napisano, podobno je storil Pixarjev animiranec preteklo leto, ki je bil precej pozabljiv film za Pixar. Enako je s tokratnim animiranim filmom, ki bo znotraj DreamWorksovega kataloga verjetno hitro pozabljen. Tako se je potrebno vprašati, zakaj je film drugačen, kot pa so napovedali še za čas njegovega prvega napovednika.

Jih je uspeh oziroma odziv na zgodbo o rdeči pandi tako prepričal, da so ustvarili skorajšnjo kopijo omenjenega? Ker je jasno, da ima Ruby, najstniški kraken, nekje v sebi nekaj mnogo, mnogo boljšega, kot pa lahko vidimo zdaj. Ne pravim, da moramo v stilu Snyderjevega univerzuma sprožiti svoj ključnik temveč, da bi bil film boljši, če bi obstal v svoji prvotni obliki.

Dreamworks studio se spet lahko pohvali z nekaj čudovite animacije
Dreamworks studio se spet lahko pohvali z nekaj čudovite animacije Foto: on teenagekraken

Ruby, najstniški kraken je gledljiv, a pozabljiv film

Celoten film se odvrti preveč »varno«, da bi v njem našli kaj bolj zanimivega. Še vedno pa je v svoji osnovi zelo gledljiva risanka, ki bo najbolj všeč mlajši publiki, odrasli pa bi se znali dolgočasiti. Še posebej, ker je spomin na Jaz, rdeča panda še precej svež. Na koncu koncev pa gre za film preverjenega studia, ki je v preteklosti že navduševal, za več kot manjši spodrsljal pa Ruby ne moremo oklicati, saj gre za precej prisrčen prikaz sprejemanja samega sebe. Bolj kot to pa: »Škoda, da nismo dobili, kar je bilo obljubljeno v napovedniku«

RUBY GILLMAN, TEENAGE KRAKEN | Official Trailer

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Ruby, najstniški kraken
Prejšnji članekTOP 10 kraft kavarn v Ljubljani, ki navdušujejo kavoljubce
Naslednji članekPrestižna emmy nominacija v Slovenijo! Slovenec nominiran za emmyja

Urednik portala Student.si

ocena-filma-ruby-najstniski-krakenRuby, najstniški kraken je nov animirani film studia DreamWorks. Slednji nam je v preteklosti prinesel izjemne filme, kot so Shrek, Kako izuriti svojega zmaja in Kung Fu Panda. Prinesel pa nam je tudi filme Mali šef, Krudovi in Troli. Ravno sem nekam pa se...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.