Večerje našega otroštva

Družina za jedilno mizo

Ali se spomniš, kaj si rad jedel kot otrok? Na otroštvo nas vežejo mnogi lepi spomini, gotovo je eden izmed teh tudi domača kuhinja. Hrana ni samo sredstvo preko katerega dobimo energijo in hranila, ampak je z njo povezanih kup navad, druženja za mizo in lepih spominov.

Tole so jedi, ki me vrnejo 15 let v preteklost:

Časovni stroj

Mlečni gres

Jedli smo ga v vrtcu, v šoli, včasih še doma. Danes bi se lahko domislila vsaj 10 različnih dodatkov za popestritev gresa, takrat pa je bilo važno samo, da je bil povrh potresen kakav.

Mleko, instant pšenični zdrob, ščep soli in velika žlica kakava so vse sestavine te kultne klasike. Privošči si!

Špinača

Popaj

Ali si jo oboževal, ali pa sovražil, there is no in between! Največkrat smo jo dobili v obliki omak ali juh v vrtcu. K priljubljenosti te zelenjave je zagotovo svoj delež prispeval tudi Popaj. Špinača, pire in hrenovka so predstavljali klasično kosilo v vrtcu.

Cmoki

Marelični, jagodni, slivovi, borovničevi. Najboljši pa od babice. Če si jih zaželiš, lahko kupiš zamrznjene, jih skuhaš v slanem kropu in povaljaš v drobtinicah, prepraženih na maslu. Na koncu jih obvezno posuj s sladkorjem.

Njami

Matevž

Gre za prilogo, ki je bolj aktualna v hladnejših mesecih. Paše zraven klobas, krvavic, polpeta ali kakšne druge mesne jedi. Najboljši je v kombinaciji s kislim zeljem. Je tradicionalna slovenska jed, ki je polna vlaknin in te nasiti za dolgo časa.

V osnovi je matevž pretlačen krompir s fižolom, ki mu vsaka gospodinja doda tisto nekaj. Pogost dodatek je česen. Vsekakor priporočam, da poizkusiš, če še nisi.

So tasty!

Ocvrte šnite

Nedeljska jutra, risanke in ocvrte šnite, best memory! Peka šnit

Če ti ostaja napol posušen kruh (navadno se uporablja rezine belega kruha), je najboljše kar lahko narediš, da ga povaljaš v stepenem jajcu in popečeš na olju. Povrh dodaj žlico čokoladnega namaza za vau efekt. You’re welcome.

 

Če ti še vedno primanjkuje idej, poišči navdih v članku 4 preproste ideje za okusen zajtrk.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.