Zakaj smo nori na pečene perutničke?

Buffalo style chicken wings served with cold beer on dark background
Foto: Roxiller on iStock

Piščančje perutničke sodijo med tiste dobrote, za katere si je vredno umazati prste. Lahko so hiter obrok iz pečice za kosilo, na žaru pa nepogrešljiv del piknika. Marinirane perutničke so preprosto tako dobre, da zanimanje za način priprave po odgovorjenem vprašanju »Pečica ali žar?« usahne. Vsaj doma.

Ko pa odpremo Youtube, nas pričaka oddaja Hot Ones, kjer gostje prostovoljno rinejo v kalvarijo človeku neprijazne pekočine. Že oddaja, v kateri so perutničke le platno za omake, jih streže na gostu najljubši način: ocvrte, veganske, brez kosti. Ljubezen do perutničk je za ZDA, deželo »buffalo wingsov«, kar simptomatična, zato restavracije, ki jih strežejo na 101 način, ne presenečajo nikogar.

shaquille o'neal v oddaji hot ones
Shaquille O’Neal v oddaji Hot Ones. Foto: on IMDb

Zgodba o perutničkah buffalo se začne v mestu Buffalo, New York

glass of fresh beer and fried chicken wings on wooden table on black background
Foto: semenovp iz iStock

Leta 1964 je Teressa Bellissimo v moževem lokalu postregla prve perutničke na način buffalo. »Buffalo wingsi« niso nič tako specifičnega, kot se sliši – z izrazom Američani mislijo na ocvrte perutničke v kakršnikoli pekoči omaki. Znamka Frank’s RedHot trdi, da je Bellissimova tistega usodnega dne uporabila ravno njihovo omako.

Kdaj so najbolj neuporabna krila na svetu postala naš najljubši del piščanca?

V Ameriki šestdesetih in sedemdesetih so bile izredno priljubljene večerje s celim, največkrat pečenim, piščancem. V osemdesetih, ko je bil življenjski tempo že manj prijazen, je vzniknila želja po preprostejšem obroku. Trg je na povpraševanje odgovoril s prsnim filejem brez kosti in kože, ki do danes ostaja najbolj prodajan piščančji izdelek. Cena perutk, ki so bile odstranjene od prsnega mesa, je tako upadla. Nizka cena in preprosta priprava sta perutničke ponesli v bare, še posebej športne bare, kjer si jih je lahko delila cela miza navijačev. Američani ob Super Bowlu in drugih športnih dogodkih perutničke strežejo še danes.

Ameriške perutničke niso le za ljubitelje pekočega

V Miamiju so kar hitro našli protiutež pekočim perutničkam buffalo: da bi ublažili pekočino, so jim dodajali limono in poper. Kasneje so perutničke stregli brez omake, z začimbno mešanico popra in posušene limonine lupine. Ta okus je postal še posebej popularen na prelomu tisočletja. Nekateri teorizirajo, da je tako, ker so jih imeli radi raperji. Ti so pogosto nosili bele kratke majice, ki jih je bilo s suho začimbno mešanico težje umazati.

Homemade Spicy Lemon Pepper Chicken Wings with Ranch Dressing
Foto: bhofack2 iz iStock

Omake ni nikoli dovolj

Restavracije k perutničkam, tudi če so te že marinirane, dostikrat priložijo omako za pomakanje. Že tradicionalne buffalo wingse pogosto spremlja omaka ranch (priljubljen solatni preliv, narejen iz majoneze z dodatkom pinjenca, soli, česna in drugih začimb), omaka iz sira z modro plesnijo (blue cheese), omaka iz dimljene rdeče paprike ali marinara.

line of buffalo chicken wings drenched in different sauces top down photo
Foto: rez-art iz iStock

Kogar pekoča omaka in limona na perutničkah ne prepričata, lahko izbira med okusi: bbq, korejski bbq, teriyaki, med in česen, med in gorčica, tajska omaka z arašidi, mango habanero in nešteto drugimi.

Prejšnji članekKako telefoni uničujejo možgane in kako zmanjšati ta vpliv
Naslednji članekHuawei Pura 70 Ultra prepriča tudi najbolj zahtevne!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.