Zdrav zajtrk na obali

Zajtrk. Zelo pomemben obrok dneva, ki ga marsikdo kar preskoči. Za študente, ki rabimo energijo za koncentracijo na faksu in ob delu sta tu Teja Škrokov in Lucija Lapornik. Študentki Fakultete za vede o zdravju v Izoli sta se odločili, da na zabaven način predstavita zdrav zajtrk v avli njihove fakultete.

Zakaj projekt o zdravem zajtrku?

Zajtrk je pomemben obrok dneva, saj nam da energijo, da začnemo dan. Predvsem pa za nas študente, ki moramo biti skoncentrirani na predavanjih in slediti vsem informacijam, ki so nam podane. Kljub zavedanju tega dejstva, ga marsikdo preskoči. Zato sva se odločili, da enkrat mesečno študentom pred začetkom predavanj ponudiva zajtrk. Poleg tega pa predstaviva zdrav, uravnotežen in pester obrok.

Kdaj se je projekt začel?

Prvega sva pripravili s pomočjo sošolk v začetku marca. Za vsak zajtrk imava tudi določeno temo. Prvi je bil tako v času Dide Tonija in njegovega reka »Vježbaj pi**a ti materina!«. Tako je v bistvu tudi naš logo postal verzija tega reka. »Jej pi**a ti materina!«

Kolikokrat sta ga že pripravili?

V lanskem študijskem letu sva ga pripravili dvakrat, v letošnjem sva ga sedaj v mesecu oktobru in od sedaj ga bova pripravili enkrat mesečno do vključno z januarjem. Kasneje bova pa videli še kako se bo razpletlo z ostalimi študijskimi obveznostmi.

Zdrav zajtrk s tematiko
Zdrav zajtrk s tematiko

Omenile ste temo zajtrkov. Kako jo določita?

Tematika se porodi čisto spontano, velikokrat pa je v povezavi s kakšno državo ali praznikom. Tako sva aprila pripravili Velikonočni francoski zajtrk, sedaj oktobra pa so se študentje lahko seznanili z ameriškim zajtrkom.

Koliko časa vama vzame priprava zajtrka in dogodka v povezavi z njim?

Vse je odvisno od količine hrane in predvsem njene vrste. Za prvi zajtrk so se priprave začele isti dan v zgodnjih jutranjih urah, za francoskega sva se dobile že dan prej, zaradi peke rogljičkov.

Kako so študentje sprejeli zdrav zajtrk?

Misliva, da so ga sprejeli zelo dobro. Verjetno tudi zato, ker je zastonj in bi bili tudi midve veseli zastonj hrane. Tudi zato ker se vedno potrudiva, da so takšne jedi, ki jih študentje radi jedo. Na takšen način sva tudi lepo pozdravili novopečene bruce, ki se prve dneve lovijo na fakulteti. Mogoče sva jim s takim zajtrkom olajšali in polepšali dan, ki zna biti zelo stresen.

Študentje baje nimamo časa. Koliko bi nam ga vzela priprava zajtrka?

Hiter in zdrav zajtrk nam vzame maksimalno 15 min časa, še to ne. Bananine palačinke, vmešana jajčka z zelenjavo, jogurt s sadjem in ovsenimi kosmiči, toasti obloženi na različne načine, za vse te dobrote ni potrebno dosti.

Zdrav začetek dneva
Zdrav začetek dneva

Kaj si pa vidve pripravita za zajtrk?

T: Jaz si najraje pripravim bananine ali ajdove palačinke, ko pa se mi mudi si naredim toast z mozzarello in zelenjavo.

L: Jaz si najraje pripravim ovseno kašo s kakšnim sadjem ali pa prav tako bananine palačinke.

Jej zdravo
Jej zdravo

Nam lahko zaupata kaj bo tematika na naslednjem zdravem zajtrku?

Okusi vas bojo popeljali v Belgijo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOboževalci Disneya oškodovani
Naslednji članekNaj slovenski atleti in atletinje 2019

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.