Hermès Birkin: Zakaj je najdražja torbica na svetu vredna svoje cene?

Bi bil pripravljen odšteti do pol milijona za torbico? Če si na vprašanje odgovoril ne, dobrodošel v klubu. Če pa si nanj odgovoril z da, nisi edini. Hermès Birkin torbice naj bi bile po poročanju strokovnjakov celo boljša investicija od zlata ali delnic!

Hermès Birkin torbica ni vsakdanji modni kos – je luksuzen dodatek, ki se prodaja od 9000 pa do 500 000 dolarjev. Najdražja torbica na svetu je Hermès Himalaya Birkin, ki je bila prodana za točno pol milijona dolarjev. Kaj je tisto, zaradi česar so Hermès Birkin torbice tako nesramno drage?

Vse se je začelo…

Na letalu! Jane Birkin, znana tudi kot igralka, ki je povsod potovala s slamnatim cekarjem, je na letalu iz Pariza v London po naključju sedela zraven direktorja znamke Hermès, Jeana-Louisa Dumasa. Ko je Jane Birkin hotela svojo košaro stlačiti v prostor za kovčke, se ji je vsebina stresla po tleh. In tako je v mislih Jeana-Louisa Dumasa nastala ideja za torbico Birkin, ki sta jo z igralko skicirala na papirnato vrečko. Leto kasneje je luč sveta ugledal danes najdražji model torbice na svetu, Hermès Birkin.Hermes birkin

Zakaj je Birkin torbica vredna visoke cene?

Hermès Birkin torbice so ročno izdelane v Franciji iz posebnih materialov, kot so telečje usnje, aligatorjeva koža in celo nojeva koža! Vsaka torbica je unikatna, saj se ne gre samo za torbico, temveč celo umetnino. Vsaka torbica je ročno izdelana, da bi bil pripravljen za šivanje in izdelavo Birkin torbice pa moraš imeti vsaj 10 let prakse in znanja, ki ga pridobivaš v Hermèsovi tovarni.

K visoki ceni torbice pa prispeva tudi omejeno število kosov. Nihče ne ve točno, koliko torbic Birkin na leto proizvedejo, a na svetu naj bi jih bilo le okoli 200 000. Ker pa je torbica luksuzna investicija, je ne more kupiti kar vsak. Včasih si bil dodan na wait listo, danes pa moraš od Hermèsa prejeti povabilo, če jo želiš kupiti. Prav tako ne boš moral izbirati velikosti ali barve, dobiš, kar dobiš.

A tukaj je še en trik: tudi če si multi milijonar in si vabljen, da kupiš Birkin torbico, ne boš moral kupiti vseh torbic, ki so jih tisto leto izdelali. Ekskluzivnost torbice blagovna znamka ohranja tako, da ima celo limit, koliko Birkin torbic lahko kupiš letno.birkin torbica

Od klasičnega modnega dodatka do investicije

Od izida torbice pa vse do danes se je z modelom Birkin dogajalo marsikaj. Takoj po izidu torbica ni bila zelo priljubljena, na vrednosti pa je začela pridobivati šele v devetdesetih. Študija iz leta 2017 je odkrila, da je vrednost Hermès Birkin torbic v zadnjih 35 letih zrasla za kar 500 %, kar je približno 14 % letna rast vrednosti torbice.

Kako prepoznaš pravo Hermès Birkin torbico?

Najpomembnejši dejavnik je zagotovo cena. Kar je predobro, da bi bilo res, po navadi tudi je. Zato ne padaj na scame, zelo majhna verjetnost je, da boš original torbico dobil na eBayu za nekaj sto evrov. Ker je Hermèsovo povabilo zelo težko dobiti, obstajajo tudi preprodajalci torbic.

birkinDva primera preverjenih preprodajalcev Birkin torbic sta The RealReal in Privé Porter. Torbice sicer prodajata po malo višji ceni, kot bi jo lahko kupil sicer, a na voljo imata skoraj vsako velikost v vsaki barvi.

Je pa še nekaj »malenkosti«, ki naredijo pravo Birkin torbico. Ročaj ne sme biti predolg, nikakor pa ne sme biti daljši od torbice. Prav tako torbica ne bi smela biti preveč svetleča. Najpomembnejše pa je, da se »nogice« na torbici ne odvijejo – v Hermèsovi tovarni jih namreč na torbico ne privijajo, temveč zabijejo.

VIRBusiness insider
Prejšnji članekTop 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev
Naslednji članekNaj vam muhasti september nikar ne zbriše nasmeška z obraza

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.