Top 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev

Pri filmskem časopisu Sight and Sound vsakih deset let anketirajo filmske kritike, da bi ugotovili, kateri so najboljši filmi vseh časov. Leta 1992 so pričeli anketirati svetovno priznane filmske režiserje kot so Martin Scorsese, Mike Leigh in Michael Mann, da bi izvedeli tudi njihovo mnenje. Lestvica je nastala pred osmimi leti, ko je v anketi sodelovalo 358 režiserjev.

1. Tokyo Story – Yasujiro Ozu (1953)

Tokyo Story je nežna zgodba o družinskih vezeh, ki se krhajo pod težo modernizacije. Ozu je znan po svojem edinstvenem pristopu, saj pri režiranju ne upošteva konvencionalnih filmskih pravil.

Tokyo Story - Official Trailer

2. 2001: A Space Odyssey – Stanley Kubrick (1968)

Eden najvplivnejših in hkrati najspornejših znanstvenofantastičnih filmov vseh časov razpravlja o tehnologiji in človeštvu. Stanley Kubrick je s posebnimi učinki ustvaril eno najresničnejših upodobitev vesolja.

2001: A Space Odyssey - Trailer [1968] HD

3. Citizen Kane – Orson Welles (1941)

Legendarna zgodba o založniškem velekapitalistu, ki navdušuje gledalce po vsem svetu že skoraj osemdeset let. Welles je očaral s svojim zabavnim in domiselnim načinom pripovedovanja.

Citizen Kane (1941) Official Trailer #1 - Orson Welles Movie

4. 8 ½ – Federico Fellini (1963)

Verjetno najbolje posnet film, ki govori o snemanju filma. Fellini je ustvaril nadrealistično komično dramo, ki naj bi govorila o njegovem življenju.

Federico Fellini - 8 1/2 (New Trailer) - In UK cinemas 1 May 2015 | BFI Release

5. Taxi Driver – Martin Scorsese (1976)

Psihološka drama govori o osamljenem vozniku taksija, ki opreza za nevarnostmi vsakdanjega življenja. Scorsese s čudovito kinematografijo prikaže surovost Newyorških ulic v sedemdesetih letih.

Taxi Driver (1976) - [Official Trailer HD]

6. Apocalypse Now – Francis Ford Coppola (1979)

Francis Ford Coppola je edini režiser, ki ima na lestvici kar dva filma. Apocalypse Now je zgodba, ki s temačno avro odlično odraža napetost in zmedo v obdobju med Vietnamsko vojno.

Apocalypse Now | Official Trailer

7. The Godfather – Francis Ford Coppola (1972)

Film Boter je del ene najbolj kultnih trilogij v zgodovini filma. Saga pripoveduje o siroti Vitu, ki se na prelomu dvajsetega stoletja izseli iz Sicilije v Ameriko in tam ustanovi mafijsko družino.

The Godfather Trailer (HD)

8. Vertigo – Alfred Hitchcock (1958)

Hitchcockova romantična zgodba o obsedenosti, manipulaciji in strahu je pravo psihoseksualno čudo. Vertigo je populariziral enega najbolj znanih kadrov v zgodovini, imenovanega Vertigo učinek.

Vertigo Official Trailer #1 - (1958) HD

9. Mirror – Andrei Tarkovsky (1974)

Mirror je ohlapno avtobiografski ruski umetniški film, ki je nekoliko neobičajno zasnovan. Zgodba je nelinearna in se razvija okrog spominov umirajočega pesnika. V film so vključene pesmi, ki jih bere režiserjev oče.

Mirror / Zerkalo, Tarkovsky (trailer)

10. Bicycle Thieves – Vittorio De Sica (1949)

Zgodba o očetu, ki mu ukradejo kolo, pooseblja vrline italijanskega neorealističnega gibanja: čustveno jasnost, družbeno vrlost in surovo odkritost. Prikazuje krutost sodobnega življenja.

Bicycle Thieves (1948) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Junior novinar

VIROpen Culture
Prejšnji članekKatere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (2. del)
Naslednji članekHermès Birkin: Zakaj je najdražja torbica na svetu vredna svoje cene?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.