Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (2. del)

V tem delu se bomo posvetili vsem kirurških in nekirurškim posegom, ki jih kirurgi opravljajo na telesu. Pred tem pa si lahko prebereš prvi del, kjer so opisani posegi na obrazu.

Telo: kirurški posegi

Lepotni kirurgi ponujajo tudi posege na telesu, ki se prav tako ločijo na kirurške in nekirurške.

Poleg povečanja prsi lepotni kirurgi nudijo tudi zmanjšanje ali dvig prsi. Gre za posege, pri katerih pacient dobi splošno anestezijo, čas okrevanja pa je nekje od 7 do 14 dni. Po želji pa vzajemno opravijo tudi korekcijo prsnih bradavic. Pri tem dosežejo, da se bradavice po operaciji ne vdrejo, ampak ostanejo nad nivojem kože.

Med največkrat opravljenimi lepotnimi posegi na svetu je abdominoplastika. Term opisuje operativni poseg, pri katerem kirurgi odstranijo odvečno kožo in maščevje iz trebuha. Pri posegu zategnejo mišice, ki so se preveč raztegnile, kar omogoči oblikovanje trebuha in zmanjševanje maščobe. Abdominoplastika traja 120 minut s splošno anestezijo. Podoben poseg je Body lift, pri katerem kirurgi odstranijo povešeno kožo, kar izboljša obliko in tonus ležečega tkiva. Postopek pa tudi pripomore k zmanjšanju celulita.

Najpogostejši opravljen kirurški poseg na telesu je liposukcija, ki pripomore k odstranitvi odvečnega maščobnega tkiva na problematičnih delih telesa. Liposukcija ni metoda hujšanja in ne more nadomestiti diet in telovadbe. Najbolj pogosti predeli, na katerih se izvaja liposukcija so trebuh, boki, stegna, podbradek in roke.

liposukcija

Kirurgi pa topijo maščobe tudi s pomočjo laserske ali injekcijske lipolize. Pri posegu z zelo tanko iglo vbrizgavajo naravno snov, ki topi maščobe, neposredno v maščobno tkivo. Pri tem se ustvari vnetje maščobnih celic, ki nato propadejo in se razgradijo.

Kaj pa moški?

V večini lepotnih kirurgij po svetu nudijo presaditev las oziroma presaditev foliklov. Je kirurško minimalno invazivna metoda, kar pomeni, da je okrevanje krajše in manjša možnost zapletov. Rezultat presaditve las je naraven, ker sta vzorec in barva las enaka naravnemu. Doseže se pa tudi večja gostota las.

Pri moških je eden najpogostejši poseg ginekomastija – zmanjšanje moških prsi, ki so lahko posledica hormonskih sprememb, debelosti ali uporabe nekaterih zdravil. S pomočjo redukcije prsi odstranijo odvečno maščobo in povešeno kožo.

Prejšnji članekMoja študijska pot
Naslednji članekTop 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.