Kako pogosto bi morali prati svoje obleke?

Modna industrija v mnogih pogledih škoduje planetu, saj že s pranjem oblek porabimo ogromno energije in vode. Dandanes namreč v večini poslužujemo pralnega stroja, ki nam obleke pere enkrat ali celo dvakrat dnevno. Guru za nego oblačil, ki svoje nasvete deli preko Instagrama, je v enem izmed svojih zadnjih objav delil predlog, kako pogosto je priporočljivo prati določene vrste blaga. Ne le da določene tkanine ne potrebujejo nenehnega pranja, ampak je nekatere celo bolje manjkrat oprati. Če te zanima, ali svoje obleke pereš pravilno, si v nadaljevanju preberi nasvete »zdravnika za oblačila«.

I Will Help You Crazy Ex Girlfriend GIF

Denim

Denim je ena izmed najbolj trpežnih tkanin, ki jo najdemo skoraj v vsaki garderobi. Denim se uporablja za kavbojke, kratke hlače, srajce, jakne in ostale modne dodatke, izdelan pa je iz keper vezave, zaradi česar je trpežen in vsestranski. Denim pogosto peremo prepogosto, zaradi česar stanjšamo tkanino in povzročimo, da barva zbledi.

Torej, kolikokrat bi morali prati denim? Zdravnik za oblačila priporoča, da svoje vsakdanje kavbojke operemo samo enkrat na mesec. Poleg tega je priporočljivo oblačilo obrniti navzven in dodati veliko mehčalca, ki ne strdi tkanine. Denim je dobro oprati na nižji temperaturi, saj s tem zmanjšamo možnost bledenja barve.

Svila, lanena vlakna in sintetična vlakna

Sintetične tkanine, kot so poliester, najlon, akril in rajon, so del naše vsakdanje garderobe. Te tkanine so primerne za pranje v stroju, saj se na to dobro odzovejo. Dejstvo pa je, da velika večina sintetičnih tkanin izhaja iz plastike, zaradi česar ne prenesejo dobro visokih temperatur.

Kolikokrat bi morali oprati sintetične tkanine? Pranje sintetičnih tkanin je priporočeno na 3 do 4 nošnje. Poleg tega jih je priporočljivo prati na topli temperaturi – ne previsoki.

Bombaž

Bombaž je naravna vlaknina, ki je priljubljena pri različnih vrstah oblačil – predvsem zaradi udobja in cenovne dostopnosti. Za bombaž je zelo lahko skrbeti, saj ga lahko brez težav peremo v stroju.

Kako moramo skrbeti za bombaž? Kot pri sintetičnih tkaninah, zdravnik za oblačila priporoča pranje bombaža na 3 do 4 nošnje.

bombaž

Usnje in semiš

Usnje in semiš sta tkanini, ki sta izrazito dovzetne za dehidracijo in zlahka zbirata umazanijo. Poleg tega, da se ju ne sme prati v pralnem stroju, so tudi za ročno pranje priporočljiva različna namenska mazila.

Kolikokrat bi morali oprati usnje? Zdravnik za oblačila priporoča, da se oblačila iz usnja ali semiša perejo enkrat letno.

Volna in kašmir

Volna in kašmir sta naravni vlakni, ki ju uporabljajo za mehka in izolacijska oblačila. Ti dve vlakni se ponavadi uporabljata za jopice, nogavice in kape, njuna prednost pa je obnovljivost in biorazgradljivost. Volna je izrazito zračna, elastična, odvaja vlago in ima protibakterijske lastnosti, zaradi česar jo je potrebno prati še manj pogosto. Ravno zato je potrebno z njo ravnati zelo pazljivo, saj se hitro raztegne ali uniči.

Torej, kolikokrat bi ju morali oprati? Zdravnik za oblačila priporoča, da se volnene in kašmir tkanine perejo manj kot enkrat na mesec. Poleg tega je priporočljivo pranje s hladno ali mlačno vodo z otroškim šamponom ali blagim detergentom. Pri pranju v stroju je priporočljiva tudi uporaba mrežaste vrečke za perilo, s katero lahko zaščitiš svoje najljubše kose.

Rokavice iz volne

Kljub modrim in ekološkim nasvetom guruja za nego oblačil, so mnogi mediji njegove predloge vzeli pod kritični drobnogled. Veliki večini se namreč ne zdi higienično, da bi vsakodnevne kavbojke prali le enkrat na mesec, saj se lahko v njih nabere veliko umazanije in bakterij. Hmmm, kaj pa tebi? Se strinjaš z nasveti »zdravnika za oblačila«?

VIRThe guardian
Prejšnji članekAmabilia Lingerie – ročno izdelano spodnje perilo slovenske ustvarjalke
Naslednji članekEvrovizija letos bo, a v kakšni podobi?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.