NYFW: modne piste iz preteklosti

Teden mode v New Yorku se je zaključil, modni navdušenci pa svoje oči že obračajo proti Londonu, kjer se že odvija London fashion week, temu pa sledita še teden mode v Milanu ter seveda v Parizu. Teden mode se v omenjenih mestih dogaja dvakrat letno. Prvič februarja, ko modni oblikovalci predstavijo svoje kolekcije za jesen in zimo, drugič pa septembra, ko dobimo vpogled v kolekcije pomladi in poletja prihodnjega leta.

Zgodovina NYFW

Newyorški teden mode se je prvič odvil leta 1943, ker se ameriški novinarji zaradi nemške okupacije Francije med 2. svetovno vojno niso mogli udeležiti tedna mode v Parizu. Zato se je modna novinarka Elanor Lambert odločila, da bo teden mode prinesla v New York in je k sodelovanju povabila ameriške modne oblikovalce. Tako se je julija 1943 v New Yorku odvil prvi Press Week. Takšno imenovanje je dobil po novinarjih, saj so bili takrat novinarji edini, ki so se udeleževali modnih predstavitev. Prvi Newyorški teden mode se je odvil v hotelu Plaza, danes pa so fashion showi razpršeni po celem mestu.

Marc Jacobs

Letos se je veliko modnih oblikovalcev odločilo pogledati v preteklost in poustvariti njihove kolekcije iz prejšnjih let. Za to se je odločil tudi Marc Jacobs, ki je za svoje izhodišče vzel svoj fashion show izpred 18 let, tik pred prelomnim 9/11. Kolekcija izraža življenje, individualnost, sproščenost in veselje, ki gledalce popelje v post-devetdeseta leta.

Marc Jacobs na NYFW
Marc Jacobs
Marc Jacobs na NYFW
Marc Jacobs

Michael Kors

Tudi Michael Kors se vrača v preteklost, le da nekoliko dlje – v štirideseta leta prejšnjega stoletja. V čas, ko so ženske pričele delati, da bi sebe in državo ubranile pred grozotami 2. svetovne vojne. Na modni brvi je bilo moč opaziti tudi puloverje s prečrtano besedo hate, kolekcija pa naj bi izražala optimizem.

Michael Kors na NYFW
Michael Kors Collection
Michael Kors na NYFW
Michael Kors Collection

Oscar de la Renta

Znan po božanskih večernih oblekah, Oscar de la Renta tudi letos ni razočaral. Oblikovalca Laura Kim in Fernando Garcia sta spomladansko kolekcijo postavila v Dominikansko republiko, rojstni kraj Oscarja de la Rente. Živahne barve in zabavni vzorci so popestrili modno pisto, med poplavo oblek pa je bila tudi nepogrešljiva rdeča.

Oscar de la Renta na NYFW
Oscar de la Renta
Oscar de la Renta na NYFW
Oscar de la Renta

Tom Ford

Tom Ford je prometno norijo ob tednu mode vzel dobesedno in svoj fashion show postavil v zapuščeno subway postajo. Kolekcija je imela poudarek na streetwear, kar pomeni, da so bila predstavljena oblačila, ki jih lahko oblečeš vsak dan. Grobe linije, hlače in kovinski modrčki – to je samo nekaj »težkih« stajlingov, ki so bili predstavljeni na modni brvi.

Tom Ford na NYFW
Tom Ford

Tommy Hilfiger x Zendaya

Tommy Hilfiger se je letos že drugič združil z igralko Zendayo, s katero sta skupnimi močmi pripravila streetwear show v Harlemu. Navdih sta črpala iz 70-ih let prejšnjega stoletja, modeli, ki so kolekcijo predstavljali, pa so bili zelo raznoliki. Velja reči, da je Tommy Hilfiger s tem naredil še en korak naprej, saj je bil njegov šov dejansko proslavljanje vseh žensk tega sveta.

Tommy Hilfiger x Zendaya
Tommy Hilfiger x Zendaya
Tommy Hifliger x Zendaya
Tommy Hilfiger x Zendaya

Ralph Lauren

Tudi Ralph Lauren je svojo inspiracijo iskal v preteklosti – natančneje v jazzu. Kolekcija je zaživela v  homagij glamurju in klasičnemu stilu. Večerne obleke in moške obleke so bile zgolj pika na i pravemu jazz koncertu, ki se je odvijal v Ralph’s Club na Wall Streetu.

Ralph Lauren nazaj k klasikam.
Ralph Lauren
Ralph Lauren nazaj klasikam na NYFW
Ralph Lauren
Relph Lauren nazaj k klasikam na NYFW
Ralph Lauren
Prejšnji članekPrednosti in slabosti iPhona
Naslednji članekKreativnost poganja spremembe – 26. Mednarodni festival Zlati boben

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.