Prednosti in slabosti iPhona

Si negotov kupec v procesu nakupa novega telefona? Morda si bil do zdaj zvest privrženec Androida, a ne imej slabe vesti, če te matra firbec in želiš preizkustiti široko opevano in hvaljeno »jabko«. Pri odločitvi si pomagaj s spodnjo pros & cons analizo in ugotovi, ali je iPhone res primeren telefon zate.

Prednosti

OS teče kot namazan

Do zamrznitev in zamud v nalaganju aplikacij v iOS-u skorajda ne prihaja. Tudi po letu konstantne uporabe bo tvoj iPhone deloval kot tisti direktno iz trgovine. Aplikacije se ti naložijo v hipu. Tudi baterija v povprečju zdrži dlje kot pri telefonih drugih proizvajalcev.

Učinkovit software supporta

Applov software support poskrbi, da se tvoj iPhone redno posodablja in ti tako zagotovi najvarnejšo uporabo naprave.

App Store in druge funkcije

Na App Storu (ekvivalent Google Play na Androidu) lahko najdeš nekaj najboljših aplikacij, ki so prve deležne posodobitev in imajo posebne dodatke. iPhonov control centre na tvoji napravi pa ti omogoča vrsto za iPhone značilnih funkcij kot sta raise to wake (ko telefon dvigneš s podlage, se zaslon prižge samodejno) in spotlight search (iskanje po napravi).

Zaslon in slika

iPhonov display dizajn je zelo eleganten in privlačen za oko, daje občutek urejenosti in sistematičnosti. Tudi iPhonova kamera je do nedavnega veljala za eno najbolj kakovostnih, a jo v zadnjem času prehiteva Huawei. Med iPhoni se trenutno drži naslov kamere z najboljšo resolucijo modelov iPhone 8 in iPhone X.

Slabosti

Manj prilagodljiv

… tvojim željam kot Androidov telefon. Medtem, ko lahko na Androidu praktično popolnoma predelaš videz svojega prikazovalnika, je edino, kar lahko spremeniš na Iphonu, ozadje.

Pomnilnika se ne da povečati

Že sama iPhone naprava ponuja zelo veliko prostora: od 8GB pa vse do 256GB (z gigabajti seveda raste tudi cena). Zato v iPhone ne moreš vstaviti SD kartice, ki bi povečala prostor za shranjevanje datotek.

Omejenost na Applov »ekosistem«

»Ekosistem« pomeni družino Applovih izdelkov, ki imajo vsi isto programsko opremo. Gre za marketinško strategijo, ki kupca iPhona spodbudi k nakupu drugih Applovih naprav. Značilni elementi Applovega softwarea so recimo iCloud, iTunes, AirPlay ali AirDrop, ki so sicer zelo priročni, a večinoma tudi plačljivi. Po drugi strani zato na iPhonu recimo ne moreš uporabljati Skypa ali radia FM, urejati Wordovih dokumentov ali poslati datoteke prek Bluetootha Androidovemu telefonu.

Nikoli ne smeš pozabiti polnilca … ali slušalk!

Od modela iPhone 7 dalje ima naprava enak vhod za polnjenje in za slušalke. Ta vhod se seveda razlikuje od kablov za polnjenje Androidnih telefonov, zato se raje ne zanašaj na to, da ti bo »že kdo posodil polnilec«. Če nočeš ostati brez baterije ali slušalk ob najmanj primernem času, vedno poskrbi, da imaš vse iPhonovo kablovje s seboj.

Prejšnji članekZanimivosti mesta Trst
Naslednji članekNYFW: modne piste iz preteklosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.