Prva Tattoo konvencija v Sloveniji

Prva Tattoo konvencija v Sloveniji

Tetoviranje tudi v Sloveniji postaja vse bolj priljubljen način okraševanja telesa in izražanja posameznikovega individualizma.

V začetku oktobra se je tudi pri nas zgodil pomemben dogodek za približanje tetoviranja širši javnosti, na celjskem sejmišču se je odvijala prva Tattoo konvencija v Sloveniji. 7. in 8. oktobra smo lahko bili priča dogodku, namenjenemu vsem mojstrom tetoviranja, dobaviteljem opreme za tetoviranje in spremljevalni industriji; vsem, ki pri svojem delu sledijo najnovejšim smernicam s posebnim poudarkom na higieni in zdravju.

Pobuda in strokovna podpora za konvencijo

Pobuda je prišla s strani Sama Bregarja iz Tattoo studija Samo iz Zagorja ob Savi in njegovih stanovskih kolegic in kolegov, na sami konvenciji pa se je predstavilo več kot dvajset domačih tetovatorjev. Slovenski tetovatorji so želeli z dogodkom širši javnosti prikazati, da nič ne zaostajajo za svetovno znanimi mojstri tetoviranja, saj z neprestanim izobraževanjem in usposabljanjem sledijo razvoju in trendom tetovaž in poslikav telesa, ki jih opravljajo kakovostno in profesionalno.

Trendi

Na konvenciji smo tako lahko iz prve roke izvedeli vse o tetoviranju, poleg tega smo si lahko tudi v živo ogledali mojstre tetoviranja pri delu. Poleg tetovatorjev smo lahko opazovali demonstracije vstavljanja piercingov in poslikovanja telesa. Na voljo je bila oprema, razkužila in barve za tetoviranje ter razna bižuterija, ki smo jo lahko tudi kupili. Obiskovalci smo na konvenciji imeli izvrstno priložnost osebno spoznati različne tetovatorje, se neposredno prepričati o njihovem delu in različnih tehnikah tetoviranja, pa tudi spoznati izkušnje oseb, ki že imajo tatuje in izkušnje s tetoviranjem. Ogledali smo si lahko dela, ki so bila narejena izpod prstov mojstrov, preverili njihove cene in se pozanimali o bolečih mestih za tetovaže. Izvedeli smo, da so letošnje leto še posebej trendovske besede oz. črke, saj je veliko imen ali inicialk otrok.

Poleg razstavnega dela konvencije smo bili deležni tudi bogatega spremljevalnega programa

Odvili so se štirje glasbeni koncerti, na katerih so nastopile skupine The International Rock’n’roll Circus, Bitch Boys, Dismissed in Eight Bomb, ognjeni nastop Gee Erjavec. Poglede obiskovalcev so pritegovala umetniška dela sedmih umetnikov, ki so se predstavili z deli, povezanimi s kulturo okraševanja telesa. Na ogled so bila dela, ki so nastala s črnilom in svinčnikom, olja na platnu, fotografije z motivi tatujev in piercingov, grafike. Tudi čisto pravi ameriški avtomobili, ki so jih v Celje pripeljali člani kluba ameriških vozil V8 Club, niso ostali neopaženi.

Barvni in črno-beli tatu

Enega od vrhuncev dogajanja je predstavljalo tekmovanje za najboljši barvni in črno-beli tatu. Med prijavljenimi mojstri v izdelavi barvnega tatuja je komisija največ točk in s tem prvo mesto namenila tatu umetniku Dejanu Mariču iz studia Tattoo Dejan, Beltinci. Drugo mesto je osvojil Samo Bregar iz Tattoo studia Samo Bregar, Zagorje ob Savi, tretje mesto pa je osvojila Suzana Pernat iz Umetniškega ustvarjanja Jan-Su, Janez Debevec, Laporje. V kategoriji najboljši črno-beli tatu je komisijo najbolj navdušil Iztok Križan iz Umetniškega ustvarjanja Iztok Križan – Izo Tattoo, Ljubljana. Drugo mesto je osvojil Iztok Muršič iz studia Art Muršo Tattoo, Križevci pri Ljutomeru, tretje pa Damjan Cafuta iz Damien’s Tattoo & Piercing studia, Kranj.

Prva Tattoo konvencija je bila deležna veliko zanimanja in je prejela mnogo pozitivnih odzivov tako s strani strokovne javnosti, medijev kot tudi samih tetovatorjev in ponudnikov piercingov ter slabih dva tisoč obiskovalcev.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.