Tie Dye – letošnji modni hit

Tie Dye je metoda ročnega barvanja oblačil, ki je pogosta v Indiji in Indoneziji, letošnje leto pa se je pojavila na socialnih omrežjih, kot sta TikTok in Instagram. Z omenjeno metodo lahko poživiš svoja enobarvna oblačila, odeje, rjuhe, posteljnino – karkoli srce poželi.

Kako deluje?

Metoda ročnega barvanja oblačil ali Tie Dye je tehnika, pri kateri se na tkanini pojavijo barvni vzorci. Postopek je preprost – kos oblačila tesno zaviješ skupaj, ga zvežeš z vrvico ali gumijastimi elastikami in potopiš v barvilo ali pa ga nanašaš le na določena mesta. Barvila lahko kupiš na Ebayu, Amazonu ali AlliExpressu. Uporabiš pa lahko tudi belilo, ki ga lahko kupiš v kateremkoli večjem supermarketu.

Ko kos oblačila namočiš v barvo, ga pustiš počivati čez noč, zjutraj odstraniš vrvico ali elastike, spereš pod hladno vodo in nato opereš v pralnem stroju. Bistvo metode je, da barva ne uspe prodreti v vse dele oblačila in se pojavi samo na določenih delih, kar pa privede do končnega flekastega videza. Po sušenju oblačil boš tako dobil nepravilne kroge, pike in črte v barvi barvila. Seveda lahko uporabiš več barv naenkrat za bolj pisan končni videz.

Alternative: rdeče vino, jedilne barve, vinski kis

Pri jedilnih barvah in vinskem kisu je postopek enak, kot s Tie Dye barvili. Previden moraš biti pri rdečem vinu, saj gre za drugačen potek. Kos oblačila ponovno zviješ v kepo, ga zvežeš z vrvico, položiš kos oblačila na pladenj, obložen z aluminijasto folijo, poliješ z vinom in počakaš vsaj 4 ure. Nato postaviš kos oblačila v pečico na 170 stopinj Celzija za 30 minut.

barvanje tkanine

Zavihaj rokave, nadeni si gumijaste rokavice in se loti projekta ročnega barvanja oblačil – modno in enostavno.

Prejšnji članekPijača, ki bo vsak običajen dogodek povzdignila na višji nivo 
Naslednji članekVpliv Kitajske komunistične partije na filmsko industrijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.