Vpliv Kitajske komunistične partije na filmsko industrijo

Vemo, kako velik vpliv imajo filmi na našo kulturo, ampak kako pa je videti obratni vpliv? Kako velik vpliv ima svetovna kultura na film, Hollywood in industrijo samo? Največji vpliv ima država z največ ljudmi, Kitajska. Velik problem pri tem vplivu pa povzroča njihov vodilni režim, ki ni nekaj, kar bi bilo po željah Hollywooda. Zakaj je tako in na kakšen način vplivajo na filmsko industrijo in filme, kot so prihajajoči Mulan?

Kitajska komunistična partija

Pen America, organizacija za človekove pravice in svobodni govor, je v svoji novi študiji na kar 94 straneh opisala problem, ki ga filmski industriji povzroča omenjeni režim. Spremembe marketinških potez, scenarija, spolne usmerjenosti likov, zgodbe in filma samega. »Kitajska komunistična partija močno vpliva na to, kar gledalci po svetu lahko vidijo,« je za javnost povedal pod-direktor Pen America, James Tager. »Dolga roka kitajske cenzure je segla globoko v Hollywood in oblikuje gledalčevo percepcijo in kaj lahko film pokaže in kaj ne,« je še dodal.

V študiji prikažejo veliko pogovorov z avtorji in ustvarjalci filmov, ki so morali svoje izdelke spremeniti na ta ali oni način. Da je film lahko sploh prikazan na Kitajskem, ga morajo mnogi studii močno ali pa vsaj delno spremeniti. Tudi tisti filmi, ki načeloma veljajo za indie filme in bi lahko splavali pod radarji, ne pobegnejo cenzuri na Kitajskem. Ker pa je Kitajska ogromen trg za holivudske filme, morajo ustvarjalci te spremembe pač tiho prenesti. Ostali pa so nekako združeni pod izjavo Williama Barra, ki je konec junija povedal naslednje: »Veliko scenarijev sploh ne ugleda luči sveta, ker se producenti in pisci zavedajo, da bo težko prešel meje države. Kitajski cenzuri ni potrebno imeti močnega glasu, saj delo namesto nje opravljamo kar mi sami. To je propagandni udar Kitajske komunistične partije.«

Deadpool na Kitajskem ni bil predvajan zaradi eksplicitnega nasilja
Deadpool na Kitajskem ni bil predvajan zaradi eksplicitnega nasilja.

Primeri preprečevanja filmskega prikaza

Po navadi imajo prepoved predvajanja v državi tisti filmi, ki se tesno, ali pa ne, držijo skupnosti LGBT. Prikaz homoseksualnosti je žal še vedno tabu tema in kaže, da bo še nekaj časa tako tudi ostalo. Take prizore, krajše ali daljše, so morali v zameno za predvajanje na Kitajskem izločiti Bohemian Rhapsody, Osmi potnik: Zaveza, Zvezdne steze: Onkraj in še drugi. Mesečina in Pokliči me po svojem imenu na Kitajskem sploh nista bila predvajana oziroma nista smela biti.

Zaradi negativnega prikaza likov, ki prihajajo s Kitajske, so »morali« številni filmi spremeniti like, njihovo ozadje in nacionalnost. Iz bondiade Skyfall so morale biti izrezane scene, kjer je ranjenih in ubitih več likov kitajskega rodu. Marvelov Doktor Strange je moral razočarati oboževalce originalnih stripov in nadomestiti lik, ki ga v filmu igra Tilda Swinton. V stripih je bil ta lik menih iz Tibeta, ki pa ga Kitajska ne priznava kot svobodne države in tako so se producenti rajši ukvarjali s tako imenovanim »white-washing,« kot da bi se odpovedali kitajskim milijonom. Disneyev film Christopher Robin, v katerem se pojavi Medvedek Pu, je bil prepovedan, saj je bil medvedek del simbola, ki ga povezujejo z uporniškim gibanjem na Kitajskem.

Najnovejša je novica, ki se tiče nadaljevanja filma Top Gun, ki bi moral iziti prejšnji mesec, a je bil prestavljen na naslednje leto. Slavna jakna, ki jo nosi Tom Cruise, ima veliko našitkov. Ker pa bi to morala biti originalna jakna iz prvega filma, so mnogi hitro našli spremembe na njej. Tako ne najdemo našitkov Tajvana in Japonske. Zakaj je tako, lahko ugotoviš kar sam.

Filmi, narejeni prav za Kitajsko

Čeprav so filmi producirani s strani ameriških studiev in posneti v njihovih studiih, to še ne pomeni, da je njihovo ciljno občinstvo ZDA. Rampage in Nebotičnik, v katerih je zaigral Dwayne »The Rock« Johnson, sta bila posneta in namenjena prav kitajskemu občinstvu. Take taktike se že nekaj let loteva franšiza Transformerji, ki že dolgo ni kakovostna, ampak ima astronomske številke na Kitajskem.

Nekateri filmi se na Kitajskem znajdejo in štejejo mastne dolarje. Po večini pa gre to za res tiste najbolj znane franšize, ki takih težav (načeloma) nimajo. Najboljši primer zadnjega časa sta predvsem filma Maščevalci: Zaključek (176 milijonov dolarjev) in Hitri in drzni: Hobbs in Shaw (95 milijonov dolarjev).

Dwayne Johnson je vladar kitajskega box-offica
Dwayne Johnson je vladar kitajskega box-offica.

Urednik portala Student.si

VIRPen America
Prejšnji članekTie Dye – letošnji modni hit
Naslednji članekNasa je vžgala svoj Marsovski helikopter
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.