Zara je naredila prvi korak k trajnostni modi

Šoping je v zadnjih letih postal način druženja in sprostitve, z razvojem potrošniške družbe pa je dosegel svoj vrh. Čeprav se tega na prvi pogled ne zavedamo, je tekstilna industrija eden največjih onesnaževalcev okolja in hitra moda se je že usidrala v naš vsakdanjik.

Na pritiske javnosti in potrošnikov za bolj trajnostne rešitve se je odzvala Zara, ki se je 16. julija na konferenci zaobljubila, da bo do leta 2025 vsa oblačila pridelovala iz 100 % trajnostnih materialov.

Do zdaj je le 20 % celotne Zarine ponudbe narejeno iz trajnostnih materialov, a pri Zari se zavzemajo za spremembo. Že samo do konca leta 2019 naj bi 7500 Zarinih trgovin postalo okolju bolj prijaznih z zmanjšanjem ogljikovih izpustov, varčevanjem z energijo in zmanjšanjem odpadnih materialov. Do leta 2025 pa naj bi bilo kar 80 % energije, porabljene v trgovinah, pridelano iz obnovljivih virov energije.

Pri Zari se že nekaj let trudijo »umiriti« hitro modo in zato izdelujejo oblačila, ki imajo bolj umirjen in brezčasen dizajn. Tako vsako jesen v trgovine ponovno pride bež plašč in poleti se na policah pojavijo brezčasna poletna krila s potiski.

Čeprav je preklop iz hitre mode v trajnostno težak in dolg, se spremembe dogajajo in potrošniki smo vedno bolj pazljivi na to, kaj kupujemo. Zato tudi ti nakupuj z glavo – manj je več! ?

 

Prejšnji članekResnica o nadomestkih sladkorja – 1. del
Naslednji članekKako pospešiti učenje tujega jezika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.