Kako pospešiti učenje tujega jezika

Se poskušaš naučiti novega jezika, pa se ti zdi, da ti ne gre nikamor? Ne sekiraj se. Učenje tujih jezikov ni lahko delo in zahteva veliko volje in energije. Na srečo obstaja več načinov, ki ti lahko ta proces tako olajšajo kot skrajšajo!

Doslednost

Poskusi se tuji jezik učiti čisto vsak dan, pa tudi če gre zgolj za 10 ali 15 minut. Pri tem ti lahko pomagajo številne aplikacije, na primer Duolingo ali Babbel. Tečaji tujih jezikov so koristni, a večinoma premalo intenzivni. 15 minut na dan je lahko koristnejših kot ura ali dve enkrat na teden.

Slovarček

V beležki si ustvari slovarček. Vanj zapisuj besede v tujem jeziku in prevod ter besede, ki jih ne razumeš. Kasneje lahko pogledaš, kaj pomenijo.

Poslušanje

Poslušanje jezika, ki se ga učimo, je zelo pomemben del spoznavanja tujega jezika. Medtem ko telovadiš, kuhaš, pospravljaš, se voziš ali hodiš na faks/v službo lahko poslušaš podcaste, YouTube videe, glasbo in zvočne knjige v tujem jeziku.

Dekle s slušalkami
Poslušanje je pomemben del učenja tujega jezika.

Branje

Ko boš osvojil osnove jezika, lahko začne brati – najprej enostavnejše knjige, nato daljše in bolj zapletene. Branje originalnih del ti bo še bolj koristilo, ker boš tako v stiku s kulturo.

Pisanje

Brez pisanja ne gre. Poskrbi, da se boš naučil abecedo in način pisanja novega jezika ter pisanje tudi vadil. Večkrat na teden poskusi napisati nekaj stavkov v tujem jeziku. Če imaš prijatelja, ki ta jezik zna, jih lahko pregleda.

Govor

Pri govoru ti bo zelo pomagalo, če se boš spoprijateljil s kakšnim naravnim govorcem ali kom, ki jezik obvlada. Obstaja veliko language exchange dogodkov ter ljudi, ki se bodo s teboj pripravljeni pogovarjati v svojem jeziku, če se boš ti z njimi v angleščini ali slovenščini.

Potovanje

Če se boš zaljubil v kulturo države, katere jezik se učiš, bo učenje veliko lažje. To se bo najhitreje zgodilo, če boš tja odpotoval. Lahko si privoščiš zgolj počitnice, če pa ti finančno stanje to dopušča, greš lahko v jezikovno šolo. Izmenjave in prakse so prav tako odlična možnost za učenje tujega jezika.

Prejšnji članekZara je naredila prvi korak k trajnostni modi
Naslednji članekOcena filma: Hobbs in Shaw

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.