Cepilni dan za študente proti okužbam s HPV

Se še nisi cepil proti virusu HPV? Ne zamudi priložnosti!

Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani v petek, 6. decembra, od 7. do 12. ure vabi na cepilni dan. Najdeš jih na naslovu Aškerčeva 4 v Ljubljani.

Kdo vse se lahko cepi?

Cepiš se lahko, če bi se proti okužbi z virusom HPV rad cepil prvič, pa tudi če si že prejel katerega izmed odmerkov in bi rad nadaljeval z drugim oziroma tretjim odmerkom. Če se namreč želiš dolgoročno zaščiti pred virusom HPV, moraš izvesti celotno predpisano shemo cepljenja.

Si se cepila v osnovni šoli?

V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole. Če si prvo cepljenje kot šestošolka zamudila in si rojena leta 1998 ali kasneje, se lahko cepiš brezplačno. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, ki so bile rojene pred letom 1998, vendar je zanje samoplačniško. Cene za cepljenje proti HPV in ostalim boleznim si lahko ogledaš na ceniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kaj sploh je HPV in kako ga lahko preprečiš?

Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe in večina spolno dejavnih oseb se tekom življenja okuži s HPV. Večina ljudi sploh ne ve, da so okuženi s HPV. Prav tako ne vedo, da morda HPV prenašajo na svojega spolnega partnerja. S HPV se lahko okužiš, tudi če tvoj partner nima nobenih znakov ali simptomov okužbe.

Možnosti za okužbo s HPV lahko med drugim zmanjšaš tako, da upoštevaš ABC princip varne in zdrave spolnosti:

A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje okužbe s HPV in tudi drugih spolno prenosljivih okužb),

C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma).

Še vedno pa je cepljenje eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV in njenih posledic, zato ukrepaj pravočasno in se ta petek oglasi na Aškerčevi 4 v ZD za študente, da dobiš »pikico«.

Več o virusu HPV in pomembnosti preventive si lahko prebereš na spletni strani Zdravstvenega doma za študente.

Prejšnji članekViber podarja nagrade za svoj 9. rojstni dan
Naslednji članekKako prepoznati motnje hranjenja in kako pomagati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.