Kje čutimo ljubezen?

Ljubezen, kje jo čutimo in kako
Ljubezen, kje jo čutimo in kako Foto: on imdb

Poznamo mnoge opise, kje in kako čutimo ljubezen, nekateri jo čutijo kot metuljčke v trebuhu, spet drugi pravijo da jo čutijo bližje srca, nekateri pa so prepričani, da ljubezen nima čisto nič s telesnimi organi, saj se vse dogaja v naših možganih. Raziskovalci z univerze Aalto so zato naredili zemljevid, ki kaže, kje v telesu čutimo ljubezen.

Ljubezen najbolj pogosto čutimo v glavi

»Omembe vredno je bilo, čeprav ne zelo presenetljivo, da so vrste ljubezni, povezane s tesnimi odnosi, podobne in so najpogosteje izkušene,« pravi filozof Pärttyli Rinne, ki je koordiniral študijo.

Cute snowman couple in love with snow heart between them. in Kingston, Ontario, Canada
Foto: Cavan Images iz iStock

Ekipa je anketirala udeležence o tem, kako doživljajo 27 različnih vrst ljubezni, kot so romantična ljubezen, spolna ljubezen, starševska ljubezen in ljubezen do prijateljev, tujcev, narave, Boga ali samega sebe. Ekipa je udeležence vprašala, kje so čutili različne vrste ljubezni v svojem telesu in kako intenziven je bil občutek fizično in psihično.

Njihove ugotovitve, objavljene v Philosophical Psychology , kažejo, da različne vrste ljubezni tvorijo lestvico od šibkejše do močnejše. Vse vrste so bile močno otipane v glavi, vendar so se razlikovale po preostalem delu telesa – nekatere so se razširile le na prsni koš, druge pa po vsem telesu. Najmočnejše oblike ljubezni so bile najširše občutene po vsem telesu.

Ljubezen povezuje fizično in duševno

Za izdelavo zemljevida so raziskovalci s spletno anketo zbrali podatke več sto udeležencev. Večina odgovorov je bila od mladih visokošolskih žensk. To je verjetno vplivalo tudi na odgovore, zato bi bilo zanimivo narediti podobno študijo na moških udeležencih.

Abstract background of swirling fire flames in heart shape in vitality concept
Foto: koyu iz iStock

Udeležence so prosili, da pobarvajo silhueto telesa, da pokažejo, kje čutijo posamezno vrsto ljubezni. Vprašali so jih tudi, kako fizično in psihično čutijo različne vrste, kako prijeten je bil občutek in kako je povezan z dotikom. Nazadnje so jih prosili, da ocenijo bližino vrst ljubezni.

»Ljubezen med osebami se deli na spolno in nespolno. Vrste ljubezni, ki so si še posebej blizu, so tiste, ki imajo spolno ali romantično razsežnost,« pravi Rinne.

»Zanimivo je bilo tudi odkriti močno povezavo med fizično in duševno intenzivnostjo čustev in njihovo prijetnostjo. Bolj kot je vrsta ljubezni občutena v telesu, močneje se čuti v umu in prijetnejša je,« dodaja Rinne.

Vprašanje ostaja zakaj večina ljudi čuti ljubezen v glavi

Rinne pravi, da je ekipo posebej zanimalo dejstvo, da se vse različne vrste ljubezni čutijo v glavi. »Ko preidemo iz močneje izkušenih tipov ljubezni na manj močno izkušene tipe, postanejo občutki v predelu prsnega koša šibkejši. Lahko se zgodi, da je na primer ljubezen do tujcev ali modrost povezana s kognitivnim procesom. Lahko se zgodi tudi, da so v predelu glave prijetni občutki. To je nekaj, kar bi bilo treba nadalje raziskati,« pravi Rinne.

cute cat and corgi dog are lying on a white bed together surrounded by knitted red hearts
Foto: Nataba iz iStock

Ljubezen se glede na kulturne skupine razlikuje

Rinne tudi ugotavlja, da obstajajo kulturne razlike v ljubezni in da je demografija študijske skupine povezana z izkušnjo ljubezni. »Če bi isto študijo izvedli v visoko religiozni skupnosti, bi bila ljubezen do Boga morda najbolj izkušena ljubezen od vseh. Podobno bi lahko bila ljubezen do otrok najmočnejša vrsta ljubezni, če bi bili preiskovanci starši v razmerju, kot v našem tekočem projektu preučevanja možganov,« pravi Rinne.

Elderly couple in love hugging on Valentine's day. A loving senior husband gives his wife a tender bouquet of tulip flowers
Foto: evgenyatamanenko iz iStock
VIRScience daily
Prejšnji članekHongkong love express za dozo smeha in ljubezni
Naslednji članekLjubljanski klubi, ki jih mora obiskati vsak študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.