Swingerstvo ali skupinski seks

lgbtqia+ people drinking wine and celebrating pride day at home
Foto: Elayne Massaini iz iStock

Zagotovo ste se že kdaj spraševali, kako bi bilo uresničiti kakšno od svojih najljubših spolnih fantazij ali kako drugače popestriti svoje seksualno življenje. Potreba po takšnem in drugačnem eksperimentiranju v spolnosti pa se paradoksalno najbolj pogosto pojavi takrat, ko smo v zvezi.

Roko na srce, po določenem času trajanja zveze postane tudi spolnost precej rutinska in manj strastna. Če sta partnerja dovolj odkrita in pripravljena na iskren pogovor o svojih spolnih željah in pričakovanjih, pa lahko uresničita marsikatero spolno fantazijo in odkrivata nove načine uživanja. Tako se mnogi pari na primer odločijo za trojčka (največkrat gre za dodatno žensko), swingerstvo ali kar skupinski seks. Konec koncev smo vsi krvavi pod kožo in ima vsak od nas še dolgo vrsto neuresničenih želja in skritih fantazij. Nenazadnje je veliko bolj zdravo spolnost raziskovati in v njej uživati, kot jo potlačiti v podzavest in podlegati razno raznim frustracijam in predsodkom. Po podatkih s strani www.ona-on.com statistika zadnjega meseca kaže, da je na stran prijavljenih več kot 600 biseksualnih parov. V stran pada tudi www.urgenca.com, ki je namenjena predvsem nepotrpežljivim iskalcem seksa.
Vendar pa je tudi pri tem treba upoštevati dejstvo, da vsakršna spolna aktivnost neposredno vpliva na partnersko zvezo, zato je dobro postaviti pravila, s katerimi se bosta strinjala oba partnerja. Razne spolne igrice, ki vključujejo še druge ljudi, pa zahtevajo od obeh precejšnjo stopnjo zrelosti in neobremenjenosti, saj se lahko v nasprotnem primeru prijetno doživetje sprevrže v igre ljubosumja in nezaupanja, ki postopoma uničujejo razmerje. Pri tem igra veliko vlogo tudi zmožnost obeh, da pozabita na predsodke in stereotipe o tem, kaj je srečna ali uspešna zveza in na prvo mesto postavita lastne želje. Razlogi za odločanje za tovrstno spolno popestritev pa morajo tudi biti pravi – če je razlog naveličanje svojega partnerja ali celo sovraštvo, bo izkušnja zagotovo slaba.

Seveda pa dogovor o novi spolni praksi nikakor ni najtežji del, saj je potrebno poiskati tudi osebo, ki bo ustrezala željam obeh. Pari se navadno poslužujejo raznih oglasnikov in internetnih strani, kjer hitro in diskretno najdejo to, kar iščejo. Trojčki so danes nekaj povsem običajnega, zato so tudi najbolj pogosta izbira. Da bi se izognili potencialni čustveni navezanost katerega od partnerjevi na tretjo osebo, mnogi raje izberejo vsakič drugo osebo ali pa si postavijo pravilo (npr. največkrat trikrat z isto osebo ipd.). Vsekakor je eno temeljnih pravil vedno prisotnost obeh partnerjev in ne enostransko dogovarjanje za občasne skoke čez plot. Tretja oseba je največkrat ženska, saj so moški dosti manj pripravljeni spolno eksperimentirati z drugimi moškimi, medtem ko imajo ženske manj tovrstnih zadržkov. Seveda se lahko ob pretirani vznesenosti kljub vsemu zgodi, da trojček ne bo zadovoljil vseh treh, zato tudi tu ni odveč dogovor o tem, kdaj bo kdo kaj počel in s kom. Zagotovo je želja vseh treh zabava in užitek, zakaj ne bi torej že v naprej poskrbeli, da se pričakovanja tudi dejansko uresničijo. Odkrit pogovor pred spolnimi eksperimenti je morda manj romantičen od spontanega raziskovanja, vendar vam bo prihranil veliko neugodnih ali neprijetnih občutkov in razočaranj.
Po burni medijski aferi se je malce bolj uveljavilo tudi swingerstvo oz. menjavanje spolnih partnerjev. Navadno gre za dva ali več parov, ki se dobivajo na druženjih in s pomočjo drugih parov nadgrajujejo svoje spolne izkušnje. Načeloma ne gre samo za seks, ampak je swingerstvo tudi družabni dogodek, kjer se skozi druženje ustvari prijetna atmosfera kot uvod v nadaljnje erotično raziskovanje. S predhodnim pogovorom ali očesnim stikom swingerju vzpostavijo stike z drugimi in pokažejo simpatije. Načeloma so swingerji pari, ponekod pravila dovoljujejo “vstop” tudi samo samskim ženskam, nikakor pa ne samskim moških. Lahko si zamislite, da bi potem nastal pravcat kaos in ogromna gneča. Takšna popestritev v zvezo vnaša malce več svobode in hkrati zmanjšuje željo po skakanju čez plot. Najbolj drzni pa si upajo uresničiti tudi zelo pogosto spolno fantaziranje o skupinskem seksu in si organizirajo privatne “orgije”. Tu je govor o kakršnih koli pravilih verjetno odveč, je pa zato še toliko bolj priporočljiva vnaprejšnja priprava, še posebno, če se za skupinski seks odločate prvič.
Uporaba raznih drog in alkohola pri različnih skupinskih spolnih aktivnostih ni redka, vendar pa previdnost pri substancah ni odveč, saj včasih dosežejo drugačen učinek, kot bi v resnici želeli in zlahka pokvarijo še tako dobro načrtovano doživetje. Pri skupinskih spolnih doživetjih je pomembno polagati več pozornosti na dodatno zaščito, saj se podajate v dogodivščine z osebami, katerih spolne preteklosti ne poznate.
Seveda vse zgoraj opisane aktivnosti nikakor niso omejene samo na pare, saj živimo v sodobni družbi, kjer si lahko sami izbiramo svoje spolne partnerje. Tako se nemalokrat zgodi, da se boste v razne skupinske spolne eksperimente morda podali s svojim dobrim prijateljem, prijateljico ali naključnim znancem. V vsakem primeru je pomembno, da si tovrstnih podvigov resnično želite in se vanje ne podajate zgolj zato, da bi ugodili želji koga drugega. Le tako bo izkušnja resnično pozitivna in v vas ne bo pustila tesnobnega občutka neugodja ali prisile. Ko ste razrešili to vprašanje, vam ostane samo še uživanje.

seksologinja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.