5 računalniških iger, ki so postale športne panoge

Stereotip o tem, da računalniške igre zanimajo le »piflarje«, je že zdavnaj izumrl. Najbolj očiten dokaz za to je dejstvo, da se je igranje računalniških iger postavilo ob bok z atletiko, nogometom in drugimi športi. »Esports« oziroma e-športi postajajo vse bolj priljubljeni med mladimi. Tako kot so pred leti mladi strmeli v plakate znanih nogometašev, sedaj strmijo v ekrane in na socialnih omrežjih spremljajo svojega najljubšega »gamerja«, kakor bi s tujko opisali igralca računalniških iger.

E-športi so po navadi »multiplayer« (večigralske) igre, ki spodbujajo igralce, da tekmujejo med sabo. Igralci se pomerijo drug proti drugemu, v ekipah ali posamično, na turnirjih, ki jih večinoma organizirajo izdelovalci računalniške igre. A tu ne gre le za hobi. V igri so tudi milijonski zneski v obliki nagrad za prva mesta, tako da se e-športniki lahko enačijo z ostalimi športniki glede dobička. Čeprav se lahko najde turnir za skorajda vsako »večigralsko« igro, pa jih pet najbolj izstopa, saj imajo te igre najbolj pogosta tekmovanja.

Counter strike

stara verzija te franšize prvoosebnih streljačin je žal trenutno že upokojena panoga e-športov, a vseeno si zasluži mesto na seznamu, saj je bila del začetka profesionalnega igranja. Prijavljenih je bilo okoli 2.587 profesionalnih igralcev in največja nagrada, podeljena na turnirju iz Counter strikea, je znašala 200.000 dolarjev.

Starcraft II

znanstveno fantazijska strateška igra, ki se igra v stilu »1v1« (posameznik proti posamezniku). Največ popularnosti je ta e-šport doživel v Koreji, kjer prvake te igre častijo kot zvezdnike. Največja nagrada za prvo mesto doslej je bila 500.000 dolarjev.

Counter strike: Global offensive

mlajši brat originalnega Counter strikea z lepšim izgledom in izboljšano »streljaško« mehaniko. Lansko leto je bilo prijavljenih okoli 6.495 igralcev, ki igrajo v ekipah iz različnih držav. Najvišja nagrada za katero so se potegovali je bila 1.410 000 dolarjev.

Leauge of legends

ali na kratko »LoL« je večigralska bojna arena, v kateri igralci v ekipah tekmujejo s svojim najljubšim likom iz sveta te igre. LoL je postala senzacija, a je naletela na kritike, da je klon sledečega na tem seznamu. Največ popularnosti žanje v Koreji in najvišja nagrada v zgodovini turnirjev je štela 5.070 000 dolarjev.

Defense of the ancients 2

je brezplačna večigralska bojna arena, bolj znana pod imenom »DOTA 2«. Ta velikan v e-športih je prvi začel s ponujanjem visokih denarnih nagrad za prva mesta in tako na nek način vzbudil rast ostalih iger kot e-športov. Največ denarnih nagrad so pobrali kitajski igralci, najvišja nagrada doslej pa je štela vrtoglavih 20.770 640 dolarjev.

Prejšnji članekPrometni kaos in znamenitosti Irana
Naslednji članekS poletno šolo do informacij o študiju in zaposlitvah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.