Badminton

Ste vedeli, da je badminton od leta 1992 olimpijska disciplina?

Badminton je šport pri katerem se uporablja lopar in operjena žogica iz plutovine. Igra je podobna tenisu. Veliko ljudi je mnenja, da je badminton lahek šport, vendar temu le ni tako. Igra zahteva reflekse, hitrost in vzdržljivost. Potrebno je izredno hitro ter eksplozivno gibanje, hitro reagiranje, predvidevanje nasprotnikovih potez ter spremljanje gibanja hitrih žogic. Šport je primeren za vse starosti in sposobnosti. V primerjavi z drugimi športi z loparji za užitek pri igri niso potrebne posebne spretnosti ali znanje. 

Zgodovina…

Že dolgo nazaj so obstajale igre z loparjem in pernatimi žogicami. V Indiji so našli slike na stenah votlin, ki dokazujejo, da so tam že pred 2000 leti igrali igro, v kateri so uporabljali sploščene kose lesa in majhne lesene žogice v katere so bila zasajena kurja peresa. Igro z loparji in pernatimi žogicami so poznali tudi Inki in Azteki, igrali so tudi v antični Grčiji. Na Japonskem pa so ogro v 16. Stoletju imenovali Henetsuki.  V Evropi so v času baroka igrali igro Battledore and Shuttlecock ali Jeu de Volant. Cilj igre je bil obdržati pernato žogico čim dlje v zraku.

Današnje ime igre izhaja iz angleškega dvorca imenovanega Badminton, kjer je bila 1872 predstavljena igra imenovana Poona, ki so jo iz Indije prinesli angleški oficirji. V Angliji je bila leta 1893 ustanovljena prva badmintonska zveza in leta 1899 je bilo organizirano prvo tekmovanje. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.