Česa ne smeš pozabiti, ko se odpravljaš na kolesarski dopust

Oseba kolesari po cesti, ki vodi skozi lepo travnato pokrajino
Foto: David Marcu iz Unsplash

Pakiranje je lahko naporno, če na dopust nameravaš vzeti kolo, še toliko bolj. Kolesarskih oblačil je vsaj toliko kot »običajnih«, potem je tu še cel kup malenkosti, od rezervnih zračnic do energijskih ploščic.

Najpomembnejša stvar je seveda kolo, tega nikakor ne smeš pozabiti. Ko končno prispeš, pomirjen ugotoviš, da kolesarske čelade tokrat nisi pozabil doma. A veselja je kmalu konec, ko se spomniš, da so blokeji na kolesarskih čevljih tako obrabljeni, da čevlja ni več mogoče vpeti v pedala. Da se izogneš tovrstnim zapletom, si spodaj preberi, česa ne smeš pozabiti, ko se odpravljaš  na kolesarski dopust. Ne glede na to, ali s kolesom pozimi bežiš v tople kraje, ali se poleti odpravljaš v Dolomite, morda le na krajši izlet na slovensko obalo ali v Bovec, osnove so enake za vsak kolesarski dopust!

Kolo na kolesarskem dopustu

Kolesa seveda ne smeš pozabiti doma, saj je vendar bistvo kolesarskega dopusta. A pomembno je, da je kolo v primernem stanju. Zato ga že nekaj časa pred odhodom odpelji na servis, da bo zagotovo delovalo, kot si želiš. Verjemi, da je to precej lažje, kot iskanje kolesarskih servisov, trgovin in rezervnih delov na nepoznani lokaciji. Največja napaka je, da po nekaj zimskih mesecih neuporabe vzameš kolo iz garaže in ga spakiraš za prvi kolesarski dopust v sezoni, ne da bi preveril njegovo delovanje. Pred odhodom kolo tudi dobro očisti in namaži verigo.

Obstaja precejšnja možnost, da bodo razmere za čiščenje kolesa ob izbrani nastanitvi precej slabše kot doma, poleg tega si na dopustu ne želiš preveč časa porabiti za precej nezanimiva opravila. V resnici se na kolesarski dopust lahko odpraviš tudi brez kolesa. Določene turistične destinacije ponujajo namreč kolesa za izposojo vseh vrst. A o ponudbi, cenah in lokacijah se pred odhodom dobro pozanimaj. Poskrbi, da boš zagotovo našel kolo ustrezne velikosti. To je zagotovo lahko zanimiv način za preizkušanje nove vrste kolesa, na primer električnega, gorskega in podobno.

Koliko dresov vzeti na kolesarski dopust?

Če imaš na dopustu možnost pranja dresov, z njihovim številom ne pretiravaj po nepotrebnem. V tem primeru vzemi največ tri in poskrbi, da jih po vožnji pravočasno opereš in posušiš. Bolj pomembno je, da imaš kolesarska oblačila, primerna vremenskim razmeram. V hladnejšem delu leta tako ne pozabi na galoše, kapo ali trak, »buff«, dolge rokavice in dolge drese.

Moški si zapenja moder dres
Foto: Munbaik Cycling Clothing iz Unsplash

Kolesarski anorak ali vetrovka

Ta kos oblačila pride prav, ne glede na to kam in kdaj se odpravljaš. Naj te visoke poletne temperature ali topli kraji ne zavedejo! Zavedaj se, da je na visokih prelazih precej hladneje kot v dolini, da te na spustu hitro prepiha in da nikoli ne veš, kdaj spremenijo vremensko napoved in te med kolesarjenjem ujame ploha. Zato raje kot pet kratkih dresov s seboj vzemi kakovosten anorak.

Vsaj dve rezervni zračnici

Že doma ti mora biti samoumevno, da imaš na kolesu vedno vsaj eno zračnico (in jo seveda znaš tudi zamenjati). Če se torej odpravljaš za več dni, vzemi s seboj vsaj dve. Še vedno lahko eno pustiš v hotelu in apartmaju. Res je, da zračnice prodajajo skoraj povsod, a kaj ko ti zračnica poči ravno ko so vse trgovine zaprte.

Dve črni kolesarski zračnici, speti z elastiko
Foto: Yuan Atmojo iz iStock

Ključavnica za kolo

Ključavnice doma ne potrebuješ veliko, saj po kolesarjenju kolo pospraviš v domačo garažo. Na dopustu pa ta kos opreme lahko pride še kako prav. Ob spoznavanju novih krajev se boš hotel ustaviti vsaj na kavi ali tortici. Čeprav imaš kolo vedno pod nadzorom, se problem pojavi že, ko želiš v lokal plačati ali pa na stranišče. Tudi v trgovino ti kolesa verjetno ne bodo pustili vzeti. Če tvoja nastanitev ponuja kolesarnico, si prav tako morda želiš vsaj nekaj dodatne zaščite ključavnice.

Kolesarski števec, polnilci in ostala elektronika

Če na kolesu uporabljaš cel kup elektronskih naprav, si pripravi seznam vsega, kar moraš vzeti. Števec, športna ura, luči, senzor za srčni utrip, merilnik moči, powerbank in polnilci za vse omenjeno (morda še polnilec za elektronski menjalnik na kolesu) so le nekatere izmed stvari, ki jih ne želiš pozabiti doma. Pred odhodom poskrbi, da so vse naprave napolnjene in pripravljene za prvo vožnjo.

Prejšnji članekKako naj študenti poskrbimo za hrambo dragocenosti?
Naslednji članekNovi album Little Simz: NO THANK YOU

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.