Dejstva o športni vadbi, ki ne držijo

Ženska leži na blazini in dela trebušnjake
Foto: 5132824 iz Pixabay

Misliš, da veš vse, kar je treba vedeti o telovadbi? Preveri spodnje trditve in ugotovi, kako dobro poznaš dejstva o športni vadbi.

Če se prenehaš ukvarjati s športom, se bodo mišice spremenile v maščobo

Fizično ni mogoče, da bi se mišice spremenile v maščobo. Mišično tkivo je zgrajeno iz mišičnih celic, maščobno tkivo pa iz maščobnih celic. Mišične celice se ne morejo spremeniti v maščobne (in obratno). Lahko pa se zgodi, da izgubiš nekaj mišične mase in ob tem pridobiš maščobo.

Stretching pred vadbo preprečuje poškodbe

Statične raztezne vaje so tiste, pri katerih je cilj zadržati določen položaj, pri katerem razteguješ določeno mišico. Veliko ljudi te vaje vključi v ogrevanje pred vadbo, da bi preprečili poškodbe. Vendar so mišice po takšnem raztezanju precej mlahave. Če raztezanju sledijo eksplozivne vaje ali vaje za moč, ne boš uspel razviti tolikšne sile kot sicer. Ker boš pri vajah tudi manj stabilen, se tveganje za nastanek poškodb celo poveča.

Ženska na travi se z rokami poskuša dotakniti prstov na nogah
Foto: RyanMcGuire iz Pixabay

Bolj kot se znojiš, boljša je vadba

Nekateri ljudje so že naravno bolj nagnjeni k znojenju, medtem ko imajo drugi manj aktivne žleze znojnice. Znojenje je le odraz zdravega delovanja žlez, ki med drugim skrbijo tudi za hlajenje telesa med vadbo, vsekakor pa ni povezano z uspešnostjo vadbe.

Mogoče se je znebiti maščobnih oblog v specifičnem delu telesa

Morda si želiš shujšati le v predelu trebuha, mogoče je tvoj cilj zadnjica ali noge? Žal ni mogoče ciljno izgubiti maščobe na določenih delih telesa. Pri tem ne bodo pomagale niti vaje, ki vključujejo specifično mišično skupino, saj z njimi krepiš mišice, za izgubo maščobe pa je ključen energijski deficit. A dobra stran tega je, da tudi zaužita tortica ne bo šla naravnost v obloge na trebuhu.

Tehtnica je najboljši pokazatelj napredka

Če se boš pri merjenju napredka zanašal le na tehtnico, boš lahko precej razočaran. Zgodi se ti lahko, da boš najprej pridobil nekaj mišic, zaradi česar bo številka na tehtnici narasla. Pomembnejša kot sama teža je sestava tvojega telesa, ki je z običajno tehtnico ne moreš izmeriti.

Tehtnica, na kateri je moder merilni trak
Foto: mojzagrebinfo iz Pixabay

Ženske se morajo v fitnesu izogibati dvigovanju uteži

Še vedno se mnoge ženske bojijo, da bodo zaradi dvigovanja uteži postale preveč mišičaste. A strah je odveč in dvigovanje uteži je dobrodošlo predvsem pri ženskah. S staranjem namreč postanejo dovzetnejše za osteoporozo, ki jo do določene mere lahko prepreči ravno vadba z utežmi.

Trebušnjaki za sixpacke

Če si želiš opaznih trebušnih mišic, trebušnjaki niso najboljša izbira. Veliko več lahko dosežeš z ustrezno prehrano. »Sixpacki« so sicer mišice, ki jih s trebušnjaki, dvigovanjem nog in podobnimi vajami lahko okrepiš. Na njihovo vidnost pa vpliva predvsem količina maščob, ki jih obdaja.

Do vidnih rezultatov v enem mesecu

Čeprav različni vadbeni programi obljubljajo velikanske rezultate v enem mesecu, je to prekratko obdobje za popravljanje slabih navad, ki jih morda kopičiš že celotno življenje. Zato je bolje začeti počasi, z manjšimi pričakovanji in odkriti, kaj vse te veseli. Ključ do uspeha so dobre navade, ki dolgoročno postanejo tvoj življenjski slog.

VIRScience Insider
Prejšnji članekŽenske v znanosti 2023
Naslednji članekPrvo evropsko podjetje za testiranje psihedeličnih zdravil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.