Prvo evropsko podjetje za testiranje psihedeličnih zdravil

Kozarec z velikim številom majhnih gob na črni podlagi
Foto: Mari-Liis Link iz Unsplash

Kmalu naj bi v Londonu odprli prvo podjetje za testiranje psihedeličnih zdravil v Evropi. Gre za britanski startup Clerkenwell Health, ki se bo na začetku osredotočil na uporabo psilocibina za pomoč ljudem, ki jih muči tesnoba. Njihov cilj je, da z raziskavami začnejo avgusta in popeljejo Združeno kraljestvo v svetovni vrh raziskav ter inovacij na področju psihoaktivnih snovi.

Proizvajalci zdravil se vse pogosteje zanimajo za psihoaktivne snovi kot mogoče oblike zdravljenja različnih bolezni, kot so motnje počutja, posttravmatska stresna motnja (PTSD) in odvisnosti. A zaradi statusa teh snovi so klinični testi birokratsko in finančno precejšen izziv. Zato je Združeno kraljestvo, kjer so podobne raziskave že odobrili in se zavedajo potencialnih koristi psihedeličnih zdravil, idealno mesto za nadaljnje raziskave.

Če bi vsako tuje podjetje svoje raziskave s tega področja želelo preseliti v Združeno kraljestvo, bi bilo to precej zamudno in zopet bi se pojavile birokratske ovire. Podjetje Clerkenwell Health bo težavo rešilo tako, da bo tujim podjetjem pomagalo z raziskavami raznolikih psihedeličnih spojin in duševnih bolezni. Ponujali bodo tudi programe usposabljanja terapevtov za delo s psihedeličnimi snovmi.

Sprva bo podjetje zaposlovalo 13 ljudi. Njihov prvi izziv bodo raziskave psilocibina za zdravljenje motnje prilagajanja – čustvenega ali vedenjskega odziva na stresen življenjski dogodek. Raziskave bodo potekale v sodelovanju z biotehnološkim podjetjem Psyence. Hkrati Clerkenwell Health sodeluje tudi s kanadskim podjetjem Mindset Pharma in ameriškim podjetjem Mydecine, ki sta med drugim specializirani za psihoterapije z uporabo psihedeličnih sredstev za zdravljenje depresije in odvisnosti od nikotina.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekDejstva o športni vadbi, ki ne držijo
Naslednji članekVse, kar potrebujete za vloganje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.