EKSTREMNI ŠPORTI SO ZAKON!

Želja po adrenalinu, rešitev ekstremni športi …

Novo, noro, zabavno, adrenalinsko … Kaj je to? Ekstremni športi so iz dneva v dan vedno bolj priljubljeni, seveda – še najbolj med mladimi. Če si želiš pognati adrenalin po krvi, obožuješ šport in si preizkusil/a že vse tipe “športanja”, potem je sedaj čas, da se odločiš za enega izmed mnogih adrenalinskih načinov zabave.

Ekstremni šport!

Je posebna oblika rekreacije, kjer tvegamo zares veliko. Velikokrat so v »igri« zahtevni oz. skoraj nemogoči spopadi z višino, spusti, ekstremna hitrost, včasih celo akrobacije. Gre za vrsto športnih situacij, ki pomenijo veliko izpostavljanje življenjski nevarnosti. In zakaj se potem ljudje odločajo za takšne nevarne »podvige«? Največkrat iz enegega samega glavnega razloga, želje po adrenalinu, ki ga vsak posameznik doživi ob takih ekstremnih trenutkih. Zanj se največkrat odločajo prav mladi, željni novih psihičnih in fizičnih izzivov. Včasih gre celo za pripadanje takšni subkulturi ali zaradi preproste želje po nečem novem, drugačnem in vznemirljivem. Res je, da je pri teh športih tveganje kar precejšnje, toda vedeti moramo, da je vedno poskrbljeno za optimalno varnost.

Vrste!

Skos s padalom – si upaš?

Če si oseba, ki si zares upa in tega 60-sekundnega padca še nisi doživel, potem čim hitreje začni varčevati, saj je skok s padalom eden izmed najbolj navdušujočih športov. Gre za posebno doživetje, ki ga ne boste pozabili do konca življenja. V tandemu se boste pognali na zemljo z višine 4.500 m in leteli kar 240 km/h. Ste se že navdušili, seveda, toda ta zadeva eno in edino negativnost – izpraznjeno študentsko denarnico. Kot vsaka dobra stvar tudi skok s padalom kar nekaj stane, in sicer ok. 180 eur, če pa se odločite še za dokumentiranje tega zares veličastnega spektakla, pa boste odšteli nekaj več kot 250 eur.

Bungee jumping – nevarnost na vrvici!

Je eden izmed najbolj norih tovrstnih športov. Te mika nekaj zares divjega, si želiš doživeti nekaj nepozabnega? Srce v hlačah, adrenalin v žilah. Gre za en in edinstven spust, navadno iz mostu v reko. Zgledalo pa bo nekako takole – privezali te bodo z elastično vrvjo, za noge seveda, nadeli varnostno čelado in potem sledi le še 1 2 3 in aaaaaaaa! Pa je končano. No, nekaj zibanja sem ter tja in si rešen, srečen, zadovoljen in poln adrenalina. To je zares zakon doživetje – poskusi!

Potapljanje!

Sonce se je že prikazalo in prvi pomladanski dnevi so tu, še malo stisnemo zobe za knjigami in se dodobra napotimo na zadnjih izpitih in končno poleeetje – čas za zabavo in norosti! Seveda – mladost je norost, kot pravi dobro znana pesmica, in res, poletje je čas, da nadoknadimo vse, za kar smo bili čez zimo prikrajšani. Odločite se za nekaj novega in nenavadnega – potapljanje, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Žal pa je ta stvar nekoliko bolj zapletena kot pri drugih športih. Zahteva kar nekaj priprav oz. vsaj začetni tečaj, ki pa stane kar 140 eur. Za začetek se lahko odločite za kratek tečaj, ki stane le ok. 50 eur in če vas bo stvar navdušila, se odločite za nadaljevanje. Vodnega doživetja, ki se vam bo vtisnilo za vedno v spomin, ne smete zamuditi!

Plezanje!

Plezanje je že dodobra vsidrano na naših tleh, lahko se odločite za plezanje v naravi ali na umetnih plezalnih stenah. Vsega skupaj se lotimo previdno in odgovorno, saj lahko v nasprotnem primeru ogrozimo naše življenje. Najbolje, da se odločimo in vse skupaj prepustimo inštruktorju in dobro sledimo njegovim navodilom.

Vrste plezanja:

* balvansko plezanje (umetne balvanske ali naravne stene)
* urbano plezanje (urbani objekti)
* rekreacijsko plezanje (po drevesih)
* alpinizem (skalno, ledeno, plezanje po snežno-ledenih smeri, kombiniranih smeri)

 

Doživetje s štirikolesnikom – vau!

Moški del populacije pa se bo zagotovo odločil za noro, divjo in edinstveno vožnjo s štirikolesnikom. Cena tega nekaj urnega dirkanja stane ok. 60 eur/h, vanjo pa je vključena vožnja s kolesnikom, gorivo, najem čelade in inštruktorja. Adrenalin je zagotovljen!

 

To so zares najbolj ekstremni in najbolj adrenalinski športi, ki jih lahko izberete, če pa ste za malce manj tveganja, pa se lahko odločate med paintbolom, raftanjem, surfanje ali smučanje na vodi. Na voljo imate zares ogromno načinov “športanja”, zato si privoščite in sprožite v sebi adrenalinsko bombo. Pa srečno!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.