Študentska rešitev – ponavljanje letnika!

Beautiful pensive woman with Afro hairstyle holding notepad and pencil in hands thinking over plans for startup, wearing casual style hoodie. Indoor studio shot isolated on yellow background.
Foto: Khosrork iz iStock

Če se vam zalomi, imate pravico do ponavljanja letnika …

Si že obupal/a nad študijem, ti enostavno ne “znese” narediti vseh pogojev, že danes veš, da si zvisel/a? Kar počasi, za vse stvari se najde rešitev in se tudi za tvojo. Imenuje se ponavljanje letnika.

Kot študentje imamo nekaj bonusov in vedno je dobrodošlo, da jih poznamo, saj se nam lahko hitro kaj zalomi. Večina študentov jih pozna, pa vseeno – ponavljanje letnika, pavziranje in izredno podaljšanje statusa študenta ter prepis. Poglejmo si vse zanke in prednosti ponavljanja!

Vsak študent, ki do konca študijskega leta poravna vse obveznosti oz. »po študentsko« naredi vse pogoje, se lahko brez kakršnih koli težav vpiše v višji letnik. Pogoji so predpisani za vsak program posebej in velikokrat ne pomenijo nujno opravljenih vseh študijskih izpitov posameznega letnika, teveč jih navadno lahko nekaj pustite za kasneje. Če pa vam nikakor ne uspe narediti pogojnih izpitov za vpis v višji letnik imate na voljo ponavljanje letnika. Ste si oddahnili, seveda, toda pri tem je treba poudariti, da v vseh štirih letih le enkrat samkrat lahko izrabite možnost ponavljanja. Tudi možnost ponavljanja pa je omejena s pogoji zanje, le ti pa so predpisani s posameznim študijskim programom.

V času ponavljanja torej lahko koristite vse študentske ugodnosti, in sicer štipendiranje, boni za prehrano, pravico do zdravstvenega varstva, delo preko študentskih servisov, možnost subvencioniranega prevoza in bivanja v študentskih domovih.

Izredni študentje pa ob ponavljanju letnika morajo zopet poravnati šolnino, in sicer za vse neopravljene izpite.

Pogoji za ponavljanje letnika:

* študent mora imeti opravljene obveznosti vpisanega letnika v obsegu minimalno 30 ECTS
* študent je moral tekom študijskega leta redno obiskovati in sodelovati pri vseh s študijskim programom predvidenih oblikah izobraževalnega dela

Izjemen vpis v višji letnik oz. ponavljanje letnika se odobri iz naslednjih razlogov:

* daljše bolezni
* materinstva
* aktivno sodelovanje v organih Univerze
* izjemne socialne oz. družinske okoliščine
* sodelovanje na vrhunskih športnih, strokovnih ali kulturnih prireditvah

Za izjemno odobritev vpisa v višji letnik mora študent oddati ustrezno prošnjo do roka, ki je določen že pred samim vpisom in je obenem naveden v obvestilu za vpis. Poleg prošnje pa mora obvezno oddati tudi dokazila o svojem stanju.

Dokazila:

* Daljša bolezen – bolnišnično odpustnico oz. jasen daljši potek zdravljenja, med katerimi potrdilo osebnega zdravnika ni dovolj
* Materinstvo – izpisek iz rojstne matične knjige
* Družinske in socialne okoliščine – dokazilo o prejemanju socialne podpore ipd.
* Sodelovanje na vrhunskih prireditvah – pisno potrdilo, iz katerega je točno razvidno čas, trajanje in vrsta uvrstitve oz. pri športnih udejstvovanjih potrdilo Olimpijskega komiteja
* Aktivno sodelovanje v organih Univerze – potrdilo, ki točno navaja funkcije in vlogo dela

Vsak študent lahko izkoristi pravico do ponavljanja letnika, ki je poleg pavziranja tudi edini »klic v sili«.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.