Funkcionalni trening

Po urah sedenja za knjigami vsakomur paše tudi „zašvicati“ in se razgibati …

Ni boljšega občutka, kot da si po napornem dnevu na faksu vzamete uro časa zase ter sprostite svoje misli s telesno aktivnostjo, se prepotite in začutite tisti prijeten ščemeč občutek v ravno prav utrujenih mišicah. Za zaključek večera pa skočite na čaj s prijatelji s treninga.

 

S telesno aktivnostjo pa ne mislim tistih enoličnih in „zguljenih“ oblik telesne aktivnosti, ki jih zasledite v fitnes centrih, niti ne mislim enih in istih dolgočasnih vaj … Čas je, da svoje telo izpostavite drugačni obliki vadbe, drugačni obremenitvi, ki je v svetu že dolgo časa uveljavljena in počasi prevzema vodilno obliko telesne aktivnosti tudi pri nas.

 

Bi bil že čas, da razkrijem, o kateri obliki vadbe govorim?

 

Torej, govorim o funkcionalni obliki vadbe! In kakšna vadba naj bi to bila? Funkcionalna vadba predstavlja trening, ki je zelo raznolik in se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka (ne gre za izolirane vaje določenih mišičnih skupin, kar je bistvena razlika od klasičnega fitnes treninga). Pri tem se uporablja različne rekvizite, različna gibanja, lastno telo in najrazličnejše vaje ter oblike vadbe … Lahko bi rekli, da je domišljija edina ovira pri sestavi treninga.

 

Pa ne mislite, da gre še za eno vodeno vadbo, kot je aerobika … Gre za vadbo, ki je bolj podobna pravemu športnemu treningu in izhaja iz številnih gibanj različnih športov. Seveda pa je pravi trening funkcionalne vadbe strokovno voden in sistematično ter progresivno planiran.

 

Če ste naveličani fitnesa in klasičnih vodenih skupinskih vadb ter imate radi pestro in zelo učinkovito vadbo, potem je funkcionalni trening vsekakor namenjen vam. S takšnim treningom vplivamo na razvoj prav vseh motoričnih sposobnosti (moč in stabilizacija, vzdržljivost, koordinacija, gibljivost …) in hkrati poskrbimo tudi za svoje zdravje, dobro počutje in oblikovanje telesa.

 

Nobena vadba pa ni prava, če ob tem ne pride tudi do druženja s svojimi „sotrpini“. In kaj več si lahko še želiš kot spoznati nove zanimive ljudi in stkati nova pestra prijateljstva športnih somišljenikov …

 

S treningom funkcionalne vadbe boste poleg prej naštetih pozitivnih vplivov tudi dodobra spoznali svoje telo, svojo zmogljivost in meje. Povečali si boste samozavest in vztrajnost, kar vam bo v letih študija še kako prišlo prav. Ob koncu obdobja treniranja pa sem prepričan, da boste vsi vedeli tudi marsikaj novega o treningu, vajah in svojem telesu ter boste tako lažje in bolj učinkovito trenirali tudi sami.

 

Še vedno vsakič z veseljem poslušam svoje varovance, kako zadovoljno komentirajo treninge:

– že leta me ni nihče na tak način utrudil, super je;

– spet čutim mišice, za katere nisem vedel, da sploh obstajajo;

– moji boki so vedno manjši;

– zakaj nimamo treninga vsak dan …

 

Dovolj je bilo posedanja in večmesečnega razmišljanja o tem, da bi bilo dobro narediti kaj za svoje telo. S prvim ponedeljkom odločno stopite v telovadnico in začnite z vadbo, ki vam bo zagotovo všeč in ob kateri se boste počutili super. Še enkrat, funkcionalna vadba je vadba prihodnosti in trening nas vseh!

 

 

Avtor članka: Jure Klemenčič

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.