Kaj je encim AMPK? Igra ključno vlogo v uravnavanju energetskega ravnovesja

athlete, runner, sprint
Foto: Pexels iz Pixabay

AMPK je encim, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju energetskega ravnovesja v celicah. Najdemo ga pri vseh eukariotih, vključno z ljudmi. Zaradi svoje vloge pri presnovnem uravnavanju je AMPK privabil pozornost kot potencialna tarča terapevtskih posegov pri pogojih, povezanih z presnovnimi motnjami, kot so sladkorna bolezen tipa 2, debelost in srčno-žilne bolezni.

Zelo pomemben pa je tudi pri fizični aktivnosti. Posebej zanimivo je dejstvo, da encim vpliva na športno zmogljivost, športna aktivnost pa povratno vpliva na ravni in delovanje encima v telesu.

Kako deluje AMPK, energijski senzor tvojega telesa?

AMPK deluje kot celični energetski senzor. Nadzoruje ravni adenozin monofosfata (AMP) in adenozin trifosfata (ATP) znotraj celice. Ko so ravni celične energije nizke, torej je razmerje AMP proti ATP visoko, se aktivira AMPK. Nizko raven ATP med drugim lahko povzročijo dejavniki celičnega stresa. To so metabolični strupi: inhibitorji cikla trikarboksilne kisline, na primer arzenit, inhibitorji dihalne verige, kot sta antimicin A in azid, inhibitorji sinteze ATP v mitohondrijih, na primer oligomicin in razklopnik oksidativne fosforilacije, kot je dinitrofenol. Pogost dejavnik so tudi patološki stresi, torej ishemija (zmanjšana prekrvavljenost tkiv, ki vodi do pomanjkanja kisika in glukoze v celicah), hipoksija (nezadostna preskrba tkiv s kisikom), oksidativni stres in hiperosmotski stres.

Skrbi za ravnovesje med katabolizmom in anabolizmom

Metabolism concept diagram on note in plate with measuring tape. Human energy
Foto: ogichobanov iz iStock

Ko je aktiviran, spodbuja katabolične poti, torej tiste, ki generirajo ATP. Obenem zavira anabolne poti, ki ATP porabljajo. Poveča vnos glukoze, oksidacijo maščob in biogenezo mitohondrijev. Prav tako zavira glukoneogenezo (proizvodnjo glukoze), sintezo glikogena in sintezo lipidov. Poleg presnove pa encim vpliva tudi na rast celic, avtofagijo (celično recikliranje), vnetje in celo izražanje genov.

Poveča vzdržljivost

Pri številnih športih sta energetsko ravnovesje in presnova ključna faktorja, zato AMPK igra pomembno vlogo med vadbo. Mišicam pomaga, da se prilagodijo povečanim potrebam po energiji, spodbuja vnos glukoze in povečuje delovanje mitohondrijev, kar pripomore k vzdržljivosti. Gibanje omogočajo skeletne mišice, ki so hkrati tudi najbolj metabolično aktivno tkivo v telesu. Pri mišični kontrakciji se energija, torej ATP, porablja, kar poveča razmerji AMP/ATP in ADP/ATP ter tako aktivira AMPK.

race, marathon, runners
Foto: tookapic iz Pixabay

Kriv za pozitivne učinke športa na zdravje

Zanimivo je, da fizična aktivnost ravno preko aktivacije AMPK prinaša številne pozitivne učinke na zdravje. Povečuje recimo občutljivost celic na inzulin in vzdržuje metabolično okolje, ki znižuje verjetnost za razvoj diabetesa tipa 2 in debelosti. Poviša se raven oksidacije maščobnih kislin, poveča število mitohondrijev in vnos glukoze.

VIRAMP-activated protein kinase (AMPK) action in skeletal muscle via direct phosphorylation of PGC-1α
Prejšnji članek27. januar, Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta
Naslednji članekBo Huawei spet dosegal dvomestno rast?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.