Kako naj se obnaša kolesar? Osnove kolesarskega bontona

cycling, bike, cycle
Foto: bedrck iz Pixabay

Spomladi se bomo kolesarji zopet vse pogosteje srečevali na cesti. Morda nisi vedel, a tudi tu obstajajo nenapisana pravila in lepe navade, ki jih bodo drugi kolesarji cenili. Preberi si, kaj bi lahko klasificirali kar kot kolesarski bonton, da se boš lažje vključil v kolesarsko skupnost in bodo drugi še bolj uživali v tvoji družbi na kolesu.

Pozdravi VSE, ki vozijo kolo

Ta samoumevna gesta številnim kolesarjem še vedno ni domača. Če nasproti pripelje kolesar, pač dvigneš roko s krmila, pokimaš ali kako drugače pozdraviš kolesarja. Sploh ni pomembno, ali se nasproti pripelje profesionalni kolesar ali gospa, ki se s kolesom vrača iz trgovine. Pozdraviš vsakogar, ki vozi kolo. Obstaja le ena izjema: če oseba na kolesu ne nosi čelade, je ne pozdraviš. To je edina izjema! Tudi če treniraš in si ravno sredi intervala, se potrudi in vsaj pokimaj kolesarju. Trening zaradi tega zagotovo ne bo uničen.

Winsome Caucasian Female Cyclist In Sport Outfit Posing On Road Bike With Lifted Hand While Waiving Outdoors Over Autumn Background. Horizontal Composition
Foto: dimamorgan12 iz iStock

Kolesarja ob cesti VEDNO vprašaj, če potrebuje pomoč

Če ob cesti opaziš kolesarja, ki se očitno ukvarja s kakšno tehnično okvaro (ali je celo padel), ga vedno vprašaj, če je vse v redu in če potrebuje pomoč. Morda je predrl zračnico in ti bo neskončno hvaležen, če mu posodiš svojo tlačilko. Mogoče ni tako spreten pri popravljanju verige, ki je padla z zobnikov. Predvsem manj izkušeni kolesarji (in »navadni smrtniki«, ki se s kolesom vračajo z dela ali so se odpravili na družinski kolesarski izlet) bodo tako pomoč zelo cenili in posledično bolj spoštovali vse kolesarje. Nikoli ne veš, kdaj se znajdeš na nasprotni strani, ko boš ti obupan na robu ceste čakal nekoga, ki bi lahko pomagal.

Sad boy looking at his flat bike tire, kid staring at the bicycle with the broken wheel
Foto: stefanamer iz iStock

Preden se nekomu priključiš v zavetrje, ga vprašaj, če bi ga družba motila

Klasičen scenarij na cesti: hitrejši kolesar prehiti počasnejšega, ta pa se mu prilepi v zavetrje. Morda se ti zdi, da s tem ni nič narobe, a situacija je lahko nekoliko neprijetna in v najslabšem primeru celo nevarna. Če se kolesarju želiš priključiti v zavetrje, ga najprej lepo pozdravi in vprašaj, če bi ga tvoja družba motila. Verjetno ti bo brez težav ponudil, da se mu pridružiš, morda se bo celo pogovarjal in boš spoznal novega kolesarskega prijatelja. Verjetno bo tudi povedal, kam je namenjen – to je ključno, da te nenadno zaviranje ali zavijanje v stransko ulico ne preseneti. Mogoče ti bo razložil, da izvaja intervalni trening in vožnja v zavetrju ni preveč priporočljiva (oziroma je lahko nevarna), saj bo polna pospeševanj ali sprintov.

Two professional male cyclists riding their racing bicycles in the morning together on coastal road
Foto: FabrikaCr iz iStock

Nikoli se ne odpravi na kolo brez rezervne zračnice in kolesarske tlačilke

Ti ni še nihče povedal, da res nisi kul, ko ob predrti zračnici vedno prosiš druge, da ti jo posodijo (oziroma kar podarijo)? Če se pogosto voziš v skupini kolesarjev, poskrbi, da lahko sam zamenjaš zračnico. Ostali te bodo rade volje počakali, ne bo pa jim všeč, če boš na kolesarsko turo vedno prišel nepripravljen. Poskrbi tudi, da znaš zamenjati zračnico:

How To Change A Bike Tyre

Za vsak primer imej pri sebi nekaj evrov

Bankovec za 10 ali 20 evrov imaš lahko kar pri telefonu ali celo v kolesarski torbici (v primeru, da jo uporabljaš). Lahko te reši, če ti na poti zmanjka kolesarskih prigrizkov ali napitka v bidonih. Poleg tega se pogosto zgodi, da se po kolesarski turi skupaj s prijatelji ustaviš še na kavi, pijači ali sladoledu. Poskrbi, da ne boš vedno tisti, ki je »ravno danes« pozabil denar doma.

Prejšnji članekPeščene sipine, ki so navdihnile uspešnico Dune
Naslednji članekZ malčkom po nakupih? Otročje lahko!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.