Najboljše aplikacije za kolesarje

Najboljše aplikacije za kolesarje
Najboljše aplikacije za kolesarje Foto: Coen van de Broek iz Unsplash

S sodobno tehnologijo je kolesarjenje še bolj zanimivo. V aplikaciji načrtuješ traso, po kateri se še nikoli nisi vozil. Če bi rad postal hitrejši, poskrbiš tudi za ustrezen plan treninga, trening pa prek druge aplikacije pošlješ v svoj kolesarski števec. Če si tekmovalen, se lahko na segmentih primerjaš z drugimi. Ko prideš z vožnje, lahko svojo dogodivščino deliš z drugimi. Nato pa še skrbno analiziraš celotno vožnjo. Ali že poznaš in uporabljaš vse navedene aplikacije?

Strava, kolesarki Instagram

Strava je nekakšen kolesarski Instagram. Saj veš: »If it’s not on Strava it didn’t happen!«. Omogoča ti, da nalagaš svoje vožnje (sedaj podpira tudi številne druge športe, od teka, do golfa) in spremljaš aktivnosti svojih prijateljev. Najpomembnejši so seveda segmenti, kjer se lahko primerjaš z drugimi. Najpogosteje so to klanci (ali njihovi odseki), na katerih se meri čas, nato pa vse uporabnike, ki so prepeljali ta segment uvrsti na lestvico.

How to Use the Strava App | Everything You Need to Know… the Ultimate Strava Guide!

Garmin Connect

Kot že ime pove, je aplikacija priljubljena predvsem med uporabniki naprav Garmin. Čeprav imaš tudi tu lahko »prijatelje«, je Garmin connect v osnovi precej bolj zaseben in ni toliko namenjen primerjanju in tekmovanju z drugimi. Omogoča nekoliko obsežnejšo analizo voženj, poleg tega pa tudi spremljanje počutja, spanja, srčnega utripa preko celotnega dneva in podobno. Tako ti služi bolj kot oseben dnevnik treninga. Aplikacija vsebuje tudi funkcije, kot so načrtovanje vadbe ali trase. S tem lahko na računalniku ali telefonu narišeš traso oziroma sestaviš trening in ga nato pošlješ v svoj kolesarski števec.

Garmin Connect, aplikacija za kolesarje
Garmin Connect, aplikacija za kolesarje Foto: on garmin

Trainingpeaks

Za vse resne in zagrizene kolesarje, ki s strukturiranim treningom skrbijo za optimalno formo, je Trainingpeaks verjetno naslednji na seznamu. Gre za najbolj poznano aplikacijo za načrtovanje in analizo treninga. Žal brezplačna verzija ne omogoča prav veliko. S plačljivo pa boš lahko spremljal svoj napredek, utrujenost, formo in druge pomembne metrike. Tudi večina osebnih trenerjev se poslužuje te aplikacije, kjer se kot trener povežejo s športnikom in mu predpišejo primeren trening.

Get Started with TrainingPeaks

Intervals.icu

Spletna aplikacija, ki jo poznajo le redki, čeprav je v mnogih pogledih uporabnejša od Trainingpeaksov. Njena uporaba je brezplačna, omogoča pa številne podobne funkcije kot Trainingpeaks. Torej obsežno analizo treninga, tekem in načrtovanje treningov. Zelo podrobno lahko analizira tudi morebitne intervale med treningom, prikaže osebne rekorde in podobno. Uporabna je predvsem za kolesarje, ki uporabljajo merilnik moči.

Spletna aplikacija Intervals.Icu
Spletna aplikacija Intervals.Icu Foto: on intervals

Relieve

Ko se ravnokar vrneš z zares epske vožnje, bi svoj uspeh rad delil z drugimi. Ali pa bi zgolj sam rad še enkrat podoživel celotno vožnjo. Relieve naredi ličen povzetek vožnje. Če si kdaj spremljal Tour de France, si morda takoj na začetku (ali pa že pri napovedi naslednje etape), videl nekakšen povzetek trase, ki čaka kolesarje: pikica, ki nariše sled po zemljevidu in ob tem označi še vse najpomembnejše vzpone. Točno to naredi Relieve! Na poti pa te opomni še na vse fotografije, ki si jih napravil med vožnjo.

Komoot

Traso naslednjega kolesarskega izleta sicer res lahko načrtuješ tudi na Garmin connectu ali Stravi (vsaj plačljiva verzija to omogoča), a je bolje uporabiti aplikacijo, ki je bila izdelana za ta namen. S Komootom lahko načrtuješ tako kolesarske trase, kot tudi pohodniške izlete. Na zemljevidu so že označene zanimive točke, lepi razgledi in najbolj priljubljene kolesarske poti. Ker na začetku izbereš tudi vrsto kolesa (cestno, gorsko, gravel in tako dalje) in oceniš svoje kolesarske sposobnosti (od začetnika do profesionalca), ti aplikacija oceni tudi trajanje celotne vožnje. Končni rezultat je gpx datoteka, ki jo naložiš na svoj kolesarski števec (ali pa za navigacijo uporabiš telefon).

What Is Komoot & How Do We Use It?
Prejšnji članekRadovednost o verstvih je pomembna krepostna vrlina, ugotavlja študija
Naslednji članekZa študente te univerze se odpira nova ambulanta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.