Kako prihraniti kot kolesar?

Kako prihraniti kot kolesar?
Kako prihraniti kot kolesar? Foto: SylwiaAptacy iz Pixabay

Kolesarstvo je precej drag šport. Ne le kolo, tudi čelada, kolesarski čevlji, oblačila in druga oprema niso poceni. K temu dodaj še servise kolesa, športno prehrano in različne naročnine na kolesarske platforme … Je vse to res potrebno? Preberi si, kje najlažje privarčuješ nekaj denarja, a pri tem še vedno uživaš na kolesu.

Redno vzdržuj kolo

Čeprav vsak servis kolesa nekaj stane, z njim ne odlašaj. Sicer lahko povzročiš še več škode, kar te bo na koncu več stalo. Če se voziš z raztegnjeno verigo, boš na primer uničil tudi zobnike. Za začetek pa lahko poskrbiš, da redno očistiš kolo in namažeš verigo (glej posnetek). Čiščenje je obvezno vsakič, ko te med vožnjo zmoči dež, če se voziš po blatnem terenu ali pa ob morju po lužah s slano vodo.

How To Lube A Bike Chain | GCN Tech's Guide To Oiling Your Bicycle Chain

Nauči se osnovnih popravil kolesa

Postopoma se nauči vsaj osnovnih popravil kolesa. S tem ne boš prihranil le denarja, ampak boš kolo lahko popravil tudi, kadar so kolesarski servisi zaradi praznikov zaprti oziroma če pride do okvare med vožnjo. Za začetek se nauči, kako se sname sprednji in zadnji obroč, kako se zamenja zračnico in kako se nastavlja višina sedeža. Dobro je, da znaš zamenjati pedala (na posnetku si dobro poglej, v katero smer se pedala zateguje in v katero odteguje, saj ne gre za običajen navoj).

Predrte zračnice lahko zakrpaš in tudi s tem nekaj privarčuješ. Pri vseh kolesarskih opravilih naj ti bodo v pomoč posnetki na youtube-u in različni kolesarski blogi. Dokler ne obvladaš teh osnovnih, lažjih popravil, pa se ne lotevaj težjih, saj boš sicer lahko povzročil še več škode! Če poznaš koga, ki je bolj vešč popravil kolesa, ga opazuj pri delu in prosi, če ti vsaj prvič lahko pomaga.

How To Change Pedals - Remove And Replace Your Bicycle Pedals

Športna prehrana je draga … razmisli o cenejših alternativah

Večina kolesarjev na kolesu poje premalo. Če želiš jesti dovolj, pa to tudi nekaj stane. Geli so pogosto dražji od evra, na daljših vožnjah pa ni nenavadno, da jih potrebuješ pet ali več. Tekom leta to lahko nanese precejšen strošek. Ena možnost je, da sam spečeš energijske ploščice ali riževe ploščice. Recept za riževe ploščice te čaka v spodnjem posnetku. Ker to zahteva nekaj časa in truda, lahko cenejše alternative poiščeš tudi v trgovinah.

Sliši se smešno, a odlična izbira so žele bonboni (na primer katerikoli haribo bonboni). Po sestavi so za trening celo primernejši od večine energijskih ploščic in zelo primerljivi s številnimi geli. Ker jih pogosto lahko kupiš za manj kot pet evrov na kilogram, so precej cenejši od specializiranih energijskih ploščic, gelov in podobnega. Če vztrajaš pri prehranskih dodatkih, namenjenih kolesarstvu, jih vsaj kupi ob znižanju cen (ker imajo običajno dolg rok uporabe, si takrat napravi zalogo).

How to make: British Cycling’s rice cakes
Prejšnji članekTokamak reaktor: Jedrska fuzija kot vir neomejene energije?
Naslednji članekNova vrsta jurskega dinozavra odkrita v Evropi, spada med najstarejše

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.