Klinična priporočila za vrnitev k športu med pandemijo covida-19

BMJ (Britanska revija medicine športa) je objavila infografiko, ki so jo pripravili številni strokovnjaki medicine športa, med drugim tudi doc. dr. Petra Zupet iz Inštituta za medicino in šport.

Covid-19 in vrnitev k igri

Svet športa se je nedavno vrnil k treningom in tekmovanjem po suspenziji obeh zaradi pandemije. Zaskrbljujoče je, da se je več športnikov okužilo z novim koronavirusom po vrnitvi na tekmovanja. Številni avtorji so se lotili reševanja tega problema, večjo pozornost so dajali predvsem potencialnim kardiološkim implikacijam.

Spodnja infografika je rezultat dela mednarodnih strokovnjakov. Prikazuje združenje različnih pristopov, saj zaradi različnih ukrepov po vsem svetu in individualnih značilnostih posameznih športov potrebujemo informativna, konsistentna in specifična navodila za varen povratek k treningom in tekmovanjem.

Infografika prikazuje priporočila za vrnitev v igro

Priporočila

Covid-19 je sistematična bolezen, ki prizadene predvsem srce in pljuča. Priporočila za varno vrnitev k treningom so zato osnovana na klinični evalvaciji in oblikovana za šest različnih skupin, glede na izpostavljenost novemu koronavirusu. Ključnega pomena je, da se najprej izvede zdravniški pregled z ustreznim zdravnikom.

Pri odločitvi o vrnitvi k treniranju moramo vsak primer obravnavati posamično, pri čemer moramo upoštevati tudi predhodno stanje športnika. Obenem moramo upoštevati vrsto športa in stopnjo potencialne okužbe s strani drugih športnikov. Končna odločitev naj bi bila osnovana za podlagi individualne ocene, zdravniške konzultacije in odločitve trenerja.

Po daljši odsotnosti se morajo treningi začeti postopoma in individualno, pri čemer je treba spremljati kardiološke in respiratorne kazalnike, če bi se slučajno pojavili kaki simptomi. Dosedanja poročila se osredotočajo predvsem na kardiološke in respiratorne posledice novega koronavirusa, vendar je v prihodnosti treba upoštevati tudi psihološki status, pregled mišičnih funkcij in drugih spremljajočih težav.

Urednica revije Študent

VIRBMJ (Britanska revija medicine športa)
Prejšnji članekRdeči križ Slovenije nakazal še 70.000 evrov Rdečemu križu Hrvaške za pomoč prizadetim v potresih
Naslednji članekKaj izstop Velike Britanije iz EU pomeni za študente?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.