Nasveti za kolesarjenje v dežju

Revda, Russia - July 31, 2016: blurred silhouette behind squirt water glass of mountainbiker during Regional competitions on cross-country bike
Foto: sportpoint iz iStock

Tudi spomladi težko pričakovane otoplitve s sončnim vremenom pogosto prekinejo deževni dnevi. Kolesarjenje v dežju sicer ni najbolj prijetno, vsekakor pa ni nemogoče. Obstaja precej trikov, s katerimi je kolesarjenje v dežju bolj prijetno in udobno. In ne pozabi: »Ni slabega vremena, so le neprimerna oblačila!«.

Kakovosten anorak je vreden svojega denarja

Preveri, kakšen anorak uporabljaš pri kolesarjenju v dežju. Je to kakovosten, vodoodporen anorak, ki te povsem zaščiti? Ali le vetrovka, ki je po 10 minutah povsem premočena in sploh ne sega čez spodnji del hrbta? Anoraki so lahko precej dragi, a če te pogosto ujame dež, še kako vredni svojega denarja. Na spodnjem posnetku izveš več o vodoodpornih anorakih in nasvet, s katerim lahko obnoviš star anorak, ki je začel prepuščati vodo.

How To Re-Waterproof Your Cycling Rain Jacket

Vodoodporne galoše, da stopala ostanejo suha

Ta kos oblačila za dež je na srečo precej poceni. Za nekaj evrov lahko kupiš gumijaste galoše, ki jih namestiš čez čevlje in poskrbijo, da stopala celo v dežju ostanejo suha. Ker dež pogosto spremlja tudi rahla ohladitev, ti lahko zaradi mokrih čevljev prsti na nogah povsem »zmrznejo«, kar zares ni prijetno. Vodoodporne galoše te pred vodo zaščitijo. Poskrbi, da imaš resnično vodoodporne galoše (za ta namen so najboljše kar gumijaste), ne le zimskih galoš, ki te varujejo pred mrazom.

Blatniki za suho zadnjico

Med najbolj neprijetnimi posledicami dežja je pravzaprav škropljenje z gum kolesa. Ta pojav je prisoten tudi, ko že neha deževati, a so ceste še mokre. To je tudi razlog, da imaš povsem mokro zadnjico in spodnji del hrbta. Če še nikoli nisi preizkusil, te bodo blatniki navdušili. Ti niso namenjeni le starim mestnim kolesom, obstajajo različni blatniki za različna kolesa. Lahko se odločiš tudi za plastično zaščito, ki jo zelo enostavno in hitro namestiš pod kolesarski sedež in te precej dobro lahko zaščiti pred pršenjem z zadnjega kolesa.

Izberi primerno traso

Preden se odpraviš na kolo, preveri radarsko sliko in vremensko napoved. Bo v nekem predelu kmalu nehalo deževati? Se obeta več močnejših ploh? Kje so prijetnejše temperature? Na splošno pa se v deževnem vremenu izogibaj daljšim vzponom, saj tem vedno sledijo tudi spusti. Na spustih se boš hitro shladil (in se morda celo prehladil), poleg tega so zaradi mokrih cest lahko nevarni. Primernejše so ravninske trase, na katerih boš lahko ves čas poganjal pedala in ostal segret. Upoštevaš lahko tudi dejstvo, da imajo določene ceste ali doline senčno lego, in bodo zato hladnejše ter manj prijetne.

Zaščiti telefon

Mogoče ni odveč opozorilo, da poskrbi za telefon, če ga med kolesarjenjem nosiš v žepu. Predvsem če telefon ni vodoodporen, ga zavij v neprepustno plastično vrečko. Enako velja za morebiten denar in dokumente, ki jih nosiš s seboj.

Po kolesarjenju poskrbi za kolo

Ko moker prideš domov, verjetno razmišljaš le o toplem tušu in počitku. A splača se nekaj pozornosti nameniti tudi kolesu, da ne boš naslednjič razočaran zaradi umazanega kolesa in zarjavele verige. Če je kolo umazano, ga vsaj splakni ali še bolje, temeljito očisti. Potem ga posuši! Zaradi slabega vremena se namreč samo od sebe ne bo dovolj hitro posušilo, kar je slabo za stanje verige. Zato ga raje obriši s staro krpo, nato namasti verigo. Pomanjkanje časa naj ne bo izgovor za zanemarjeno kolo, vzemi si vsaj 5 minut časa in poskrbi, da kolesarjenje v dežju ne bo povzročilo škode na kolesu.

How To Clean Your Bike In 5 Minutes!
Prejšnji članekTako bodo vaši sestanki na najvišjem nivoju
Naslednji članekSlovnični nasvet: pridevniki na -ski in -ški.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.