Kolesarski maraton Franja: Nasveti, da bo tvoj maraton uspešen!

Frankfurt, Germany - May 7, 2022: group of bicycle sportsmen have a race in the beautiful Rheingau area in Germany.
Foto: travelview iz iStock

Rekreativno-tekmovalni dogodek z najdaljšo tradicijo pri nas bo letos potekal 10. in 11. junija. Vse sobotne preizkušnje se bodo odvijale s startom in ciljem na Kongresnem trgu v Ljubljani, v nedeljo pa sledi še vrhunec v BTC-ju. Ker je Maraton Franja za številne rekreativne kolesarje pravi preizkus njihove vzdržljivosti in kolesarske forme, si s spodnjimi nasveti zagotovi, da bo doživetje prijetno in uspešno!

Traso izberi glede na svoje sposobnosti

Maraton Franja vključuje kar pet startov: v soboto potekajo Vzajemkov otroški kolesarski izziv, Medex družinski maraton in Barjanka Hervis, v nedeljo pa Triglav Mali Maraton Franja in Maraton Franja BTC City. Najbolj znan je zagotovo 156 kilometrov dolg Maraton Franja BTC City, a ta od kolesarjev zahteva odlično fizično pripravljenost. Če takšnih dolžin nisi vajen, se zato vsaj prvič raje prijavi na Triglav Mali Maraton Franja, ki bo s 97 kilometri še vedno resen izziv.

Oba maratona sta delno tekmovalne narave in sta tako primerna, če te rezultat in zapisan čas vožnje ob tvojem imenu dodatno motivirata (seveda ju lahko kot večina udeležencev prevoziš tudi povsem sproščeno, netekmovalno in v družbi prijateljev). Če te bolj kot visoke hitrosti navdušuje vožnja, ki vključuje makadamske odseke, lepo naravo in nekaj kulinaričnih dobrot po poti, pa se prijavi na Barjanko. 72-kilometrsko traso po občinah v krajinskem parku Ljubljansko barje se prevozi v skupini, vključuje pa tudi nekaj obveznih (in slastnih 😉) postankov.

Cropped shot of male mechanic making service in bicycle repair shop, serviceman repairing modern bike using special tool, wearing protective workwear
Foto: anatoliy_gleb iz iStock

Treniraj, a ne zadnji dan

Za uspešen kolesarski maraton je nujno, da imaš v nogah nekaj kilometrov. A poskrbi, da v zadnjih dneh ne pretiravaš. Pomembno je, da na start prideš v formi, a spočit. Če imaš možnost, se pred maratonom pridruži tudi kakšni skupinski vožnji ali rundi, da se čimbolj navadiš vožnje v skupini.

Prehrana naredi razliko

Na tako dolgih in zahtevnih kolesarskih izzivih je prehrana ključnega pomena. Že dan ali dva pred maratonom poskrbi za čim večji vnos ogljikovih hidratov, da boš zapolnil glikogenske zaloge. Te najdeš predvsem v testeninah, rižu in kruhu. Tudi zajtrk naj temelji na ogljikovih hidratih. Marmelada, med in sadni sok so pred maratonom odlična izbira.

Optimalno je, da zajtrk zaužiješ približno tri ure pred startom (kdaj in kaj boš jedel za zajtrk je dobro testirati že na zahtevnejšem treningu, da pred startom ne bo neprijetnih presenečenj). Med maratonom skušaj vnesti 45 do 90 g ogljikovih hidratov na uro
– kar seveda prej testiraj na treningih. To lahko dosežeš z energijskim napitkom v bidonih, geli, ploščicami in podobnim. Seveda so tekom maratona postavljene tudi okrepčilne postaje, kjer boš lahko dotočil vodo v bidone, si privoščil energijsko ploščico ali kos sadja.

ai generated, spaghetti, pasta bolognese
Foto: susan-lu4esm iz Pixabay

Dobra logistika na dan D za brezskrbno doživetje

Pred maratonom si želiš čim manj stresa, hitenja in skrbi. Zato vse pripravi že dan prej: drese, čevlje, čelado, oprano kolo in ostalo opremo dan prej naloži v avto. Najbolje je, da startne številke prevzameš že pred tem in se tako izogneš gneči. Na prizorišču bodi uro in pol pred startom, računaj tudi na morebitno gnečo na cesti. S tem boš imel dovolj časa, da najdeš parkirno mesto, se preoblečeš in pripraviš na start. V startnem prostoru se ljudje začnejo zbirati že pol ure pred startom! Pomisli ob kateri uri boš zjutraj zajtrkoval in koliko časa potrebuješ, da se odpraviš od doma. Glede na to si pripravi budilko in razmisli, kdaj boš šel spat, da boš zjutraj svež in spočit.

Oseba stoji na vrhu hriba in v rokah drži dvignjeno kolo
Foto: Taliesi iz Pixabay
Prejšnji članek1300 evrov za najboljšega študenta Univerze v Mariboru (RAZPIS)
Naslednji članekRecepti matcha: Čaj, latte in piškoti iz matche

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.