Mesec zdravja na UL: Od teka od faksa do faksa do psihosocialne delavnice

Na Univerzi v Ljubljani se zavedajo, kako pomembna je skrb za zdravje. Eden glavnih načinov, kako skrbimo za zdravje, je redna fizična aktivnost. V ta namen je mesec april na Univerzi v Ljubljani posvečen zdravju.

V okviru meseca bodo študenti lahko osvežili znanje iz temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja, spoznali storitve in delovanje psihosocialne svetovalnice univerze, bolje spoznali celotno univerzo in njene članice ter se udeležili več športnih dejavnosti, ki sta jih organizirala Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani in Študentski dom Ljubljana.

»V 61 dneh peš okoli sveta«

Prvi aktivnost oziroma v tem primeru izziv se je začel že 1. aprila, a tudi ti imaš čas, da se mu pridružiš. Gre za izziv »V 61 dneh peš okoli sveta«. Pot okoli sveta je dolga 20.000.000 korakov, zato je končni cilj jasen.

Izziv se je začel 1. aprila in se konča 31. maja 2022. Tvoja naloga je torej le to, da vsak dan čim več hodiš. Edina stvar, ki jo moraš narediti je, da na telefonu ali pametni uri aktiviraš aplikacijo za beleženje korakov in si rezultate dnevno shranjuješ. Pridružiti se moraš tudi skupini na Facebooku, kjer objaviš svoje tedenske dosežke in spremljaš, kako gre drugim udeležencem. Svoje tedensko poročilo lahko pošlješ tudi na elektronski naslov cod@uni-lj.si.

Pohod na Šmarno goro

Na svetovni dan zdravja, 7. aprila bo organiziran tudi jutranji pohod na Šmarno goro, od koder bodo udeleženci spremljali sončni vzhod. Tisti, ki se mislijo udeležiti pohoda, se nanj lahko prijavijo na naslednji povezavi: https://popr.uni-lj.si/. Začetek pohoda bo že ob 5.45 iz parkirišča v Tacnu. Pohodniki bodo nato vabljeni tudi na brezplačen zdrav zajtrk v Rožno Kuhno.

Tek od faksa do faksa

Najverjetneje najbolj poznana aktivnost v mesecu bo tek od faksa do faksa. Študenti in zaposleni iz Univerze v Ljubljani bodo imeli možnost udeležbe na enem od treh različno dolgih krogov. Najkrajši bo dolg 5 km, medtem ko bo najdaljša proga štela 15 km. Tisti, ki se bodo udeležili najzahtevnejše verzije rekreativnega teka, bodo lahko videli 15 različnih fakultet in akademij.

Plakat za tek od faksa do faksa.
Ponovno bo izveden tudi priljubljeni tek od faksa do faksa.

Štartnine letos ni, saj tek poteka v dobrodelni noti in podpira projekt Srčna UL. Organizatorji vse študente vabijo, da s poslanim SMS-sporočilom na 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR) pomagajo študentkam in študentom, ki jih je prizadela ukrajinska kriza.

Tek bo potekal 12. aprila ob 17.00. Ker se bodo morale narediti skupine, je zaželeno, da se na dogodek pride vsaj pol ure pred začetkom. Udeleženci se bodo zbrali v Študentskem naselju Rožna dolina na travniku med univerzitetno dvorano na Svetčevi 11 in domovi. Tekačice in tekači bodo prejeli tudi majico z napisom »Tek od faksa do faksa«, ki jo lahko prevzamejo že od 16.00 dalje. Prijaviš se lahko na naslednji povezavi: http://tiny.cc/tekodfaksadofaksa. Več informacij o trasah lahko dobiš na univerzitetni spletni strani.

Temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja

Izvajanje temeljnih postopkov oživljanja (TPO) sodijo med ene izmed najbolj stresnih postopkov, ki se izvajajo tako v laični prvi pomoči, kot nujni medicinski pomoči. Pristop, ugotovitev potrebe po oživljanju in sama izvedba postopka pa zahteva odločno ukrepanje brez odlašanja. Vsaka zamujena minuta zmanjša možnosti uspešnega oživljanja za približno 10 %. Osnovni namen TPO je, da zagotovimo vsaj minimalno oskrbo centralnega živčnega sistema in srca s kisikom do začetka dodatnih postopkov oživljanja.

Univerza bo v ta namen organizirala delavnico Temeljni postopki oživljanja in uporaba AED. Tečaj bodo vodili študenti medicine iz društva »Za življenje! Ljubljana – Društvo študentov medicine Slovenije«. Delavnica bo potekala 14. aprila ob 17.00, v mali dvorani Študentskega doma Ljubljana na Svetčevi 9. Prijaviš se lahko na: https://popr.uni-lj.si/.

Lutka z defibrilatorjem.
Organizirana bo tudi delavnica oživljanja in uporabe defibrilatorja.

Prvi študentski ples v letošnjem študentskem letu

Organizatorji niso pozabili niti na tiste, ki radi migajo na bolj kulturen način. V sredo, 20. aprila, ob 20.00 bo v menzi Rožne Kuhne na Svetčevi 9 organiziran študentski ples. Plesalo se bo vse od standardnih plesov, med katerimi najdemo oba valčka, tango in foxtrot, do latinskoameriških, kot so samba, salsa in rumba. Vstop je prost, prijaviš se lahko na: https://popr.uni-lj.si/. Ker gre za stvar kulture, velja »classy dress code«.

Za tiste, ki se na plesišču niste vrteli že nekaj časa, bodo organizirane tudi vaje, in sicer v sredo, 13. aprila, ob 20.00 v Rožni Kuhni. Na vajah boste s plesno vaditeljico ponovili plesne korake petih standardnih in latinskoameriških plesov, da se boste na plesu spet lahko izkazali.

Psihosocialna delavnica

Si vedel, da ima Univerza v Ljubljani tudi psihosocialno svetovalnico? Te zanima, katere storitve ponuja psihosocialna svetovalnica? Kdaj lahko odideš na obisk in kako se najaviš? Kaj (ne) pričakovati? Vse odgovore boš dobil na kratki predstavitvi, ki jo bo 21. aprila ob 14.00 v prostorih Univerzitetne športne dvorane Rožna dolina izvedel vodja doc. dr. Tomaž Vec.

Žoga za odbojko.
Mesec bo zaključil turnir v odbojki.

Turnir v odbojki

Mesec zdravja se bo zaključil s turnirjem odbojke. Ta bo potekal 23. aprila v Univerzitetni športni dvorani Rožna dolina. Šlo bo za turnir mešanih ekip, ki morajo biti sestavljene iz 6 igralcev z minimalno 2 igralcema nasprotnega spola. V igri morata vedno biti vsaj 2 igralca nasprotnega spola. Vsi člani ekipe morajo biti študenti Univerze v Ljubljani. Prijaviš se lahko do 21. aprila preko portala POPR.

Prejšnji članekUniverza v Ljubljani dobila Pisarno varuha študentk, študentov
Naslednji članekSkrivnostne ogromne kamnite posode najdene v Indiji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.