Mladi upi slovenskega cestno hitrostnega dirkanja – 1. del

Danes ti želim predstaviti mlade upe slovenskega cestno hitrostnega dirkanja, torej dirkače, ki so v slovenskem prvenstvu največkrat stali na zmagovalni stopnički in ki so se izkazali tudi na tekmovanjih v tujini. Opazili boste, da vsi štirje fantje izhajajo iz minimota, svojo pot do moto GP-ja pa nadaljujejo vsak po svoje. Prva dva mlada upa slovenskega CHD-ja sta brata Krševan, naslednja dva pa boste spoznali čez 14 dni!

Enej Krševan

Enej Krševan

Moj prijatelje Enej Krševan je prijazen štirinajstletnik, ki sem ga spoznal, ko je vozil italijanski 10 colski motocikel Ohvale 110, sedaj pa poleg Ohvaleja 190 vozi tudi Aprilio RS 250 SP.

Dirkati je začel po naključju leta 2014 pri skoraj osmih letih. Očetov prijatelj jim je povedal, da je v Vrtojbi minimoto šola in šli so pogledat, kako taka šola zgleda. Od takrat naprej so šli tja vsako soboto … in to ne samo pogledati! Tako on, kot oče, sta se učila postopno, saj na začetku, kot pove Enej »o dirkanju niso imeli pojma«, vendar so kaj kmalu prišli prvi uspehi.

Enejeva prva dirka je bila z Ohvale 110 4S leta 2016. Leta 2017 je bil državni podprvak z motociklom Ohvale 110, leta 2020 pa je postal državni prvak z motociklom Ohvale 160. Tudi v Italiji je na prvenstvih dosegal zavidljive uspehe in je bil pogosto podprvak v državnem prvenstvu. Leta 2020 je na italijanskem državnem prvenstvu CIV z Aprilio 250 SP skupno zasedel 5. mesto.

Enejeva zmaga v italijanskem državnem prvenstvu CNV na dirkališču Adria 2019
Enejeva zmaga v italijanskem državnem prvenstvu CNV na dirkališču Adria leta 2019.

Ko sva se pogovarjala, kakšne so njegove ambicije za prihodnost, mi je povedal, da v bistvu nima nekega konkretnega cilja. Rad bi bil najboljši, rad bi vozil vedno močnejše motorje. Prva stopnička, ki jo želi doseči je ta, da bi postal dirkač Red Bull Rookie Cup-a.

Oče in sin na stezi - zaveznika
Oče in sin na stezi – zaveznika.

Enej mi je bil vedno vzornik v dirkaškem svetu, ker ima izrazito športnega duha – je pošten, predan, tekmovalen, prijazen in še bi lahko našteval, zato me je zanimalo, kaj bi svetoval tistemu, ki se podaja v ta svet. Svetuje ti, da ves čas razmišljaš o tem, kje se lahko izboljšaš, da vedno delaš stvari, ki so ti v izziv. Tako se lahko največ naučiš.

Enej rad dirka v Italiji, všeč so mu proge v Varanu, Maggioneju, Franciacorti, čeprav mu je najljubša proga v Pomposi, kjer je tudi dosegel zmago, ki mu je prirasla k srcu. Pravi, da mu na prostih treningih nikoli ne uspe peljati tako, da bi bil zares zadovoljen sam s seboj. Ko je pred dvema letoma tu vozil z Ohvalejem 190, mu je motor nagajal. Na prvi dirki je padel, drugo pa je dejansko odpeljal brez napak in je prepričljivo zmagal. To je bila njegova najslajša zmaga.

Italijansko prvenstvo, dirkališče Laghi, 2019
Italijansko prvenstvo, dirkališče Laghi, 2019.

Kako pa je z motocikli izven steze? Enej pove, da mu ni do dirkanja po cestah, čeprav zase pravi, da mora biti vedno na kolesih, da se mora vedno premikati. Ko je na svojem motorju, ko je v ovinku in čuti, kako vse sile delujejo nanj, takrat je res srečen.

Enej in Tian z vsemi pokali sezone 2019
Enej in Tian z vsemi pokali sezone 2019.

Tian Krševan

Tian KrševanEnejev mlajši brat, Tian, je perspektiven devetletnik z navihanim nasmehom, ki so ga na motor prvič posedli pri štirih letih. Sicer se ne čisto spomni, kako je takrat bilo, spomni pa se, da je bil nekaj časa prvi, potem pa je padel. Tak je Tian še danes, vedno hoče zmagati.

Ko sem ga vprašal, kolikokrat je zmagal, mi je odgovoril: »Mislim, da sem bil ene štirikrat drugi, ma se ne da preštet, kolikokrat sem bil prvi«.

No, oče nam pove, da je bilo prvih mest več kot 20. Tian je bil slovenski državni prvak v minimotu, kategorija otroci 1 v letih 2018, 2019 in 2020. Tako kot starejši brat tudi Tian dosega lepe rezultate na italijanskem državnem prvenstvu, kjer tekmuje z motociklom Ohvale.

Letos v Sloveniji Tian vozi minimoto v kategoriji otroci 2 in Ohvale 110, v Italiji Ohvale 160, vendar so njegove ambicije precej višje. Prav tako kot Enej se tudi Tian zgleduje po Marku Márquezu in upa, da bo nekoč tudi sam vozil moto GP.

Tian tik pred zmago na italijanskem dirkališču Laghi leta 2019
Tian tik pred zmago na italijanskem dirkališču Laghi leta 2019.

Tian rad dirka v tujini, saj je konkurenca večja. Njegov zmagovalni duh ga žene, da med treningi nasprotnika pogosto prehiti in ga potem spusti naprej, da se uči prehitevanja. Položaje in linije pa mu pogosto svetujeta tudi oče in starejši brat. Zanj je pomembno, da dirko konča prvi in da spozna veliko prijateljev.

David, Tian in Enej na stezi v Assnu
Oče in starejši brat sta Tianova najzvestejša svetovalca.

Tianu je najljubša steza v Krškem, ki je odlična za minimoto, vendar je najlepši spomin vezan na domačo stezo v Vrtojbi, kjer je leta 2018 prvič zmagal. »Do takrat nisem vedel, da sem med najboljšimi, ko sem takrat zmagal, pa sem ugotovil, da sem!« mi pove Tian.

Moja najljubša anekdota povezana s Tianom pa je zadnja dirka v Vrtojbi leta 2019, ko sva se borila do zadnje tisočinke. Ko sva prečakal ciljno črto, nisva vedela, kdo je prvi in čakati sva morala na uradne rezultate. Oba sva bila prepričana, da je zmagal drugi. No, zmagovalec je bil Tian, za 6 tisočink sekunde. Kako je zgledalo, si lahko pogledaš na spodnjem video posnetku!

 

Eneja in Tiana lahko spremljaš na njunih družbenih omrežjih: Facebooku in Instagramu. Lahko pa si pogledaš tudi AMZS-jevo Idealno linijo, kjer redno poročajo o podvigih naših mladih upov cestno hitrostnega dirkanja.

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Prejšnji članekOI v Tokiu brez tujih gledalcev
Naslednji članekZa nami je pester kulturni vikend

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.