Najboljši načini za aktivno gibanje med študijem

Študijske obveznosti, žuri, študentsko delo … morda si opazil, da si v zadnjem času ob kupu različnih obveznosti pozabil na redno gibanje. Morda nimaš časa, živiš v študentskem domu sredi Ljubljane in še zimsko vreme ni preveč vzpodbudno, da bi začel migati. Vendar posledica niso le dodatni kilogrami na tehtnici, ampak predvsem slabše počutje, kar pomeni, da boš tudi pri učenju manj učinkovit. Fizična aktivnost deluje tudi anti-stresno in ti daje mentalno moč. Vse to so razlogi, da izgovore pustiš na strani, in ugotoviš, kako šport najlažje vključiš v pestrost študentskega življenja. Pri tem ti lahko pomagajo spodnji nasveti.

Združi šport in druženje

Namesto na pijačo povabi prijatelje na izlet na bližnje hribe za konec tedna. Časa za klepet bo več kot dovolj in skupaj boste odkrivali lepote Slovenije. Ne pozabi pa preveriti vremenske napovedi. Seveda lahko aktivnosti prilagodite svojim željam in vremenu ter se pozimi odpravite na smučišče ali sankališče, poleti najdete lepo kolesarsko turo ali karkoli drugega.

Izkoristi status študenta

Kot študent imaš mnogo ugodnosti, od cenejše vstopnine za fitnes do organiziranih vadb, namenjenih študentom. Obvezno preveri ponudbo svoje fakultete, saj mnoge v sklopu športnega društva organizirajo vodene skupinske vadbe, planinske in smučarske izlete ter ostale priljubljene športne aktivnosti, kot so odbojka, nogomet in košarka. Ponudba raznovrstnih športnih aktivnosti s posebnimi cenami za študente je zbrana na spletni strani SOU sport, kjer vsak lahko najde nekaj zase.

Z boni v fitnes

Če še vedno nisi izkoristil turističnih bonov, si poglej ponudbo različnih fitnes centrov, kjer jih lahko unovčiš. Tako ti kratki zimski dnevi ne bodo preprečili fizične aktivnosti in tudi dež ne bo več ovira. Bone lahko izkoristiš tudi za nekatere druge športne aktivnosti, na primer za vadbo na trampolinih v WOOP! Trampolin parku, delavnice joge in vstopnice v plezalni center.

Dekle dviguje uteži v fitnesu

Peš in s kolesom na faks

Gibanje ne »šteje« le, kadar gre za organizirano športno vadbo. Tudi spontano gibanje je dobro za zdravje in počutje. Predvsem krajše vožnje z lahkoto nadomestiš s pešačenjem in kolesarjenjem, kar pomeni, da tudi nisi odvisen od voznega reda mestnih avtobusov. Predvsem kadar si v časovni stiski, je združevanje gibanja s praktičnim namenom – prevozom – lahko odlična rešitev.

Aplikacija na telefonu za dodatno motivacijo

Pri vzdrževanju rutine in doseganju lastnih ciljev so lahko v veliko oporo aplikacije, ki jih najdeš za praktično katerokoli aktivnost. Nekatere merijo čas, razdaljo, srčni utrip in druge parametre med aktivnostjo, druge vsebujejo video posnetke vaj, ki jih lahko izvajaš doma, brez dodatne opreme. Med najbolj priljubljenimi aplikacijami za šport so Strava in Map My Run, primerni predvsem za kolesarjenje, tek in plavanje, Fitness Buddy, ki poleg vaj za moč in treningov vsebuje tudi nasvete glede prehrane, ter Seven, ki vsebuje 7-minutne vadbe.

Aplikacija za telovadbo doma

Gibanje vključi v svoj urnik

Tako kot načrtuješ svoje študijske obveznosti, načrtuj tudi gibanje. Ko bodo športne aktivnosti dobile stalno mesto v tvojem tedenskem urniku in bo šport postal ena izmed tvojih prioritet, se bo močno zmanjšala možnost, da na šport pozabiš. Da v redni vadbi vidiš nek smisel in si med vadbo bolj motiviran, ti lahko močno pomagajo cilji, ki naj bodo ambiciozni, a realni. Najbolje je, da si postaviš en glavni cilj, na primer: »Do junija 2022 bom razdaljo desetih kilometrov pretekel v 50 minutah.«, in nato še več manjših korakov, ki te pripeljejo do tega cilja. V tem primeru je to lahko določeno število kilometrov, ki jih boš pretekel vsak mesec, in čas, ki ga boš na desetkilometrski preizkušnji dosegel že spomladi.

Prejšnji članek10 najbolj norih stvari, ki so jih ljudje pojedli za nastop
Naslednji članekZakaj bo leto 2022 najboljše?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.