Nasveti učitelja smučanja: kako izbrati smučarsko opremo?

V času black friday popustov, raznih smučarskih sejmov in predsezonski noriji, se vsakdo, ki rad uživa v zimskih športih, spogleduje z novo smučarsko opremo. A pri tem se vedno postavi vprašanje: »kako vem, da mi bo ta model ustrezal?«.

smučarska oprema na snegu

Smuči

Izbira smuči je odvisna od tega, koliko smučarskega predznanja imaš. Če si začetnik, po navadi izbereš krajše smuči, da z njimi lažje zavijaš, če si že izkušen smučar, izbereš daljše. Za začetnike bi dolžina smuči morala biti nekje od brade do oči, za izkušene pa nekje od oči pa do čela, če si res dober smučar, pa si lahko privoščiš še daljše, torej višje od tebe.

smučar

Pri smučeh je veliko odvisno tudi od loka ali radija. Če si vsestranski smučar, izberi radij med 14 m in 16 m. Če rad delaš carving zavoje, izberi radij med 17 m in 20 m. Če pa uživaš v slalomskih zavojih, izberi radij, ki je manjši od 14 m.

Smučarski čevlji

Smučarski čevlji se med seboj razlikujejo po širini v milimetrih in seveda po velikosti. Velikost, ki ti ustreza, je najbolje, da preveriš v trgovini, kjer imajo ustrezne merilce nog. Običajno bi bila optimalna velikost za od pol številke do eno številko večja, kot jo imaš po navadi. Širina smučarskega čevlja pa vpliva na to, ali ti bo v čevljih udobno. Širina 95 mm je zelo ozek, ki ga imajo tekmovalci, širina čevlja 102 mm pa je širok čevelj, kjer ti bo res udobno. Pomembno je, da se v čevlju počutiš udobno, a ne preveč, da ti noga ne pleše, saj boš potem težko smučal.

smučarski čevelj salomon

Pri smučarskemu čevlju je pomemben tudi flex oziroma trdota. Flex 100-120 je za izkušene  in močne smučarje, če pa nimaš moči v nogah in šele začenjaš s smučanjem, je zate primeren flex 80-90.

smučke in palice

Palice

Pri dolžini palic je pomembno, da palico pravilno držiš, ko jo meriš. Ko v trgovini meriš palice, postavi palico po narobe na tla in jo primi pod kapico. Roka bi morala tvoriti pravi kot. Tako veš, da si izbral ustrezno dolžino palice.

Prejšnji članekTaylor Swift izvajalka desetletja
Naslednji članekPo meri zadnjih modnih trendov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.