Poletje – čas za športne aktivnosti

Poletje je čas, da nadoknadite zamujene športne trenutke …

Prišel je čas brezskrbnih poletnih dni, čas sprostitve in čas ukvarjanja s športom. Če tekom študijskega obdobja niste imeli dovolj časa za rekreacijo je čas, da sedaj vse to nadoknadite. Izgovorov ni, zato začni razmišljati, kateri športi te sploh privlačijo. Je to odbojka, košarka, rolanje s prijateljicami, mogoče badminton, tenis, tek, moški del najverjetneje najbolj navdušuje fuzbal – ja, ampak fantje ne pred malimi zasloni! Poskusite se v tenisu, surfanju, squashu itd. Izbira je zares velika, odločite se ze vam najljubše in hitro v akcijo.

Poletje je idelen čas za posvečanje športnim aktivnostim, ki jim tekom leta enostavno nismo kos. Ukvarjanje s športom je odraz in način človekovega življenja, je skrb za zdravje in dobro počutje. Kljub vsem pozitivnim priporočilom pa se moramo zavedati, da je na prvem mestu zmernost in previdnost.
Še posebno v poletnih dnevih ob pretiravanju lahko pride do neprijetnih ali celo do zdravju škodljivih, včasih celo smrtnih posledic. Zavedati se moramo, da je vsak človek drugačen, nekomu odgovarja tek, drugemu kolesarjenje, tretjemu hoja, nekateri so bolj za skupinske športe, spet drugi za individualne. Najpomembneje pa je da se zavedamo, kakšna je naša psihofizična kondicija in njej prilagodimo naše dejavnosti.

Dejavniki tveganja v poletnih vročinskih dnevih:
– dehidracija
– sončarica
– slabost
– omotičnost
– vročinska stanja
– glavobol
– možganska kap
– srčni napad

 

Šport nasveti:
1. Reden termin izvajanja
Najprej se vprašaj, kdaj imaš čas in koliko časa nameravaš nameniti vadbi. Pomemben je reden termin izvajanja, pri katerem pa moraš biti vztrajen/na.

2. Praviilna vadba = dobro počutje
Vedno se trudi vaje izvajati čim bolj pravilno, saj ob nepravilnem delovanju tvegaš poškodbe in slabo počutje. Nekaj časa boš na svojem telesu občutil/a minimalne, neprijetne bolečine, toda po manj kot mesecu dni se bo tudi telo navadilo na obremenitve in bolečine bodo izginile.

3. Vadba, ki ti je pisana na kožo!
Zelo pomembna, če ne kar najbolj ključno, je izbira primerne vadbe. Ni vsak človek za vsak šport, zato se moraš kar dobro poglobiti in ugotoviti, kaj ti najbolj ustreza. Ali so ti ljubše samostojne vadbe, ali ukvarjanje s športom v družbi prijateljev? Če si za družbo, potem so kot nalašč zate: odbojka, kolesarjenje, hoja v hribe, tek, košarka, rolanje, tenis idr. Torej izbira je zares velika, zato ni vrag, da ti kaj nebi ustrezalo!

4. Zakaj ukvarjanje s športom?
Kljub celodnevnim aktivnostim doma in na faksu, v službi in drugje pa je gibanje za vsakega človeka več kot nujno. Z redno telesno aktivnostjo nekajkrat tedensko boš poskrbel/a za boljše počutje, boljšo presnovo, vzdrževanje svojega zdravja in tudi psihično sprostitev. Minimalno 3 ure tedensko si rezerviraj zase in svoje športne podvige.

5. Nasveti brez katerih ne gre!
Če se ti zdi gibanje dolgočasno, zanj preprosto ne najdeš časa in energije, vedno znova in znova obupaš? Sledi nasvetom in uspela boš! Najprej si izberi šport, ki ti je všeč, določi čas za vadbo in se ga 100 % drži. Vadba naj bo na tedenskem urniku vsaj 3 krat po 1h. Za popestritev si omisli mp3 player, na katerega si za čas 1h naloži najljubše “komade”. Vadiš lahko smostojno ali pa se odločiš za družbo prijateljev, ki te bodo spodbujali in motivirali. Tudi tedenski urnik deluje motivacijsko, zato si ga omisli in naj z udarno barvo označi ure za šport. In najpomembneje, za dobro opravljeno delo si privošči nagrado!

Danes se vse več ljudi odloča za redno športno aktivnost. Zakaj? Vsak si želi biti v dobri kondiciji, vedno bolj se poudarjajo fit postave in kar je najpomembneje – ukvarjanje s športom pomeni zdravje in zdravje pomeni največjo življenjsko srečo!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.