S temi nasveti boš na kolesu bolje poskrbel za lastno varnost

Happy mountain bike couple outdoors have fun together on a summer afternoon sunset.
Foto: FS-Stock iz iStock

Kolesarjenje je okolju prijazen način prevoza, zdrava športna aktivnost in lep hobi. Žal je tudi precej nevaren šport, saj si kot kolesar na cesti zelo ranljiv. Hkrati se hitro znajdeš na cestah, kjer se avtomobili vozijo s hitrostjo 90 km/h (nekateri vozniki celo hitreje). Trk z vozilom pri taki hitrosti pa je skoraj vedno usoden. Kot kolesar že sam lahko dosegaš velike hitrosti, predvsem na spustih. Zato sedaj razmisli, kako lahko bolje poskrbiš za svojo varnost na kolesu. Ko pride do nesreče, je prepozno!

Upoštevaj pravila in se zavedaj, da jih nekateri morda ne bodo

Pogosto so ravno kolesarji tisti, ki se ne držijo cestnoprometnih predpisov. Prvi korak k boljši varnosti je torej, da se držiš pravil! Ne vozi se po napačni strani ceste (niti po kolesarski stezi), vedno se ustavi pri stop znaku, na križiščih se drži vseh pravil in ne prehitevaj kolone stoječih vozil. Hkrati bodi previden na križiščih, kjer sicer voziš po prednostni cesti. Vozniki te lahko spregledajo ali pa ti celo namerno odvzamejo prednost, ker mislijo, da bodo skozi križišče hitrejši. Tudi v krožnih križiščih se vozniki radi »vrinejo« pred kolesarje. Ker boš pri morebitni nesreči najbolj nastradal kot kolesar, raje bodi bolj previden!

Izberi svetla kolesarska oblačila

Pri nakupu kolesarskih oblačil večina sploh ne pomisli, da bi bil nek dres lahko varnejši od drugega zgolj zaradi barve. Če se torej odločaš med črnim in rdečim dresom, raje izberi slednjega. Dobra izbira so tudi kolesarska oblačila z odsevniki (ne skrbi, ne boš izgledal kot svetilnik, odsevniki so lahko prav lično vdelani v dizajn dresa). Kadar se na kolo odpravljaš v mraku, vedno izberi najbolj vidna in vpadna oblačila, ki jih imaš.

young man dressing up with cycling clothes next to his mountain bike to go training, concept of freedom and sport in nature
Foto: Raul_Mellado iz iStock

Čelada naj bo predvsem varna

Pri nakupu čelade imej v mislih, čemu je v osnovi namenjena. Ni modni dodatek, pripomoček za izboljšanje aerodinamike ali odvečna teža, ampak edina zaščita tvoje glave pri padcu. Zato se pozanimaj o varnosti posameznega modela. Mips ali podoben sistem je nujen!

Female athletic wearing bicycle helmet in countryside
Foto: Wavebreakmedia iz iStock

Radar, lučke in druga tehnologija za boljšo varnost

Uporabnikom kolesarskih števcev garmin je že dolgo časa na voljo poseben radar, ki te med vožnjo glasovno obvesti o bližajočem se vozilu. Vozila sicer predvsem v vetrovnem vremenu morda ne bi slišal, ko bi te želelo prehiteti. Radar, nameščen pod sedežem, tudi utripa kot rdeča lučka, in poskrbi, da te vozniki lažje opazijo. Če se voziš v mraku ali temu, ne pozabi, da so kolesarske luči obvezne! Nekateri kolesarski števci tudi omogočajo, da vneseš kontakte, katerim bo v primeru padca poslano sporočilo s tvojo lokacijo. To ti lahko pri padcu na odročnem spustu reši življenje! Če pri padcu na primer izgubiš zavest, bo kolesarski števec vseeno lahko zaznal padec in poklical na pomoč.

Can Technology Improve Your Confidence & Safety When Cycling?
Prejšnji članek5 najpomembnejših ukrepov, ko pomagamo nezavestni osebi
Naslednji članekKrvodajalske akcije v juniju 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.